Skip to main content

Club in de kijker Taekwondo De Tijgers

28

Okt 2022

In Rijkevorsel treffen we de club De Tijgers aan! Een club die gerund wordt door een jongeman wiesn naam bij velen een belletje doet rinkelen: Wannes Van Dooren! Geen toeval want Wannes is ook trainer bij de TKDV-trainingen en is ook lesgever bij de initiatorcursus. Een gesprek met de jonge hoofdtrainer over het leven op de club De Tijgers, familiale sfeer en een overvolle kalender.

Club info

Dag Wannes, stond jij ook aan de wieg van de club?

“Neen. In 2005 heeft mijn papa Patrick Van Dooren de club opgericht. Hij was al eerder actief bij Taekwondo Kibun. Na een dispuut daar ging hij kickboksen want hij kon de vechtsport niet loslaten. Ik was als klein manneke echter gebeten door de taekwondo-microbe en vroeg waarom hij niet gewoon opnieuw begon met een nieuwe club? En daar was dan Taekwondo De Tijgers! En ja hoor, de naam heb ik ook gekozen. Ik was zeven jaar en vond de tijger het coolste dier ter wereld.”

Je bent geëvolueerd van atleet, naar trainer en dan hoofdtrainer. Sinds wanneer ben je hoofdtrainer?

“Klopt! Sinds 2018 ben ik hoofdtrainer van de club. Mijn vader gaf de club door aan mij. Wel met een mooie rode strik errond. Het was toen al een gezonde club met alles op en aan. Ik was toen net 22 jaar geworden. Natuurlijk is dit in stapjes gegaan. Zo werd ik altijd ondersteund door mijn vader en waren er voldoende trainers, zodat niet alles op mijn schouders terecht kwam.”

Onderwijzen jullie alle taekwondo disciplines op de club? 

“Ja! Al zijn we met de club minder actief in de competitiewereld van de poomsae. Wel heb ik het genoegen om met Jolien Segers, uit de club van Erik Baert, te mogen trainen voor haar freestyle poomsae. Voor de rest hebben we tweemaal per week algemene training. Hierin komen de disciplines om de beurt aan bod. Daarbuiten hebben wij één kyorugitraining en één poomsaetraining per week. Hier wordt dan heel specifiek geoefend.”

Wat onderscheidt De Tijgers van andere taekwondoclubs?

“Ik denk dat het verschil is dat wij een echte familieclub zijn. Bij ons kan iedereen terecht en alles kan. Wil je nu ooit kampioen worden, je zwarte band halen of gewoon voor je plezier komen trainen dat kan allemaal. Ook organiseren wij elk jaar een tijgerkamp. 4 dagen in de Hoge Rielen vol taekwondo en plezier. We trainen hier maar twee keer in heel dat weekend. De rest staat voor plezier maken met vrienden.“

Je bent ook lesgever op de initiatorcursus en trainer op de tkdv-trainingen. Taekwondo is voor jou meer dan een gewone hobby?

“Ik geef de VTS initiator en ik het verleden ook de instructeur B. Hier is het vooral ongelofelijk plezant om mensen te leren kennen in de taekwondowereld en je kennis met hen te delen. Ook word ik elke cursus slimmer. De cursisten brengen mij veel bij. Wat altijd een enorme meerwaarde is. Als trainer bij de TKDV-trainingen probeer ik altijd wat anders te doen dan het hedendaagse en het traditionele. Of dat in de smaak valt, dat weet ik niet. Maar voor mij geeft dat een beetje extra uitdaging.”

Wat doe je in het dagelijkse leven?

“In het dagelijkse leven ben ik leerkracht lichamelijke opvoeding bij kinderen met een mentale beperking. Dit gaat van kleuters van 2,5 jaar tot schoolverlaters van 13 jaar. Heel leuk om met deze gasten te sporten. Daarbuiten ben ik multimove trainer bij de jeugd van voetbalclub KV Mechelen en organiseer ik in de vakanties sportkampen voor de lagere school. Hier geven we dan alle sporten, maar natuurlijk mag taekwondo hier niet ontbreken.”

De Tijgers is een club die gerund wordt door jonge mensen! Jullie zitten goed voor de toekomst?

"Dat is zeker zo. Gemiddelde leeftijd van ons trainerskorps is 24,3 jaar. Wij kunnen nog wel enkele jaren doorgaan. Ik ben wel enorm trots op onze trainers. Allen jong, maar zeer gedreven. Wij kunnen blind op elkaar vertrouwen en gaan letterlijk en figuurlijk voor elkaar door het vuur. Ik hoop nog lang hoofd te mogen zijn van dit team, want zonder hen zouden de tijgers niet zijn wat ze nu zijn."

Dank voor het gesprek!

 

Recent nieuws

Interview met Hassan Sadeghi over olympische selectie

Internationaal scheidsrechter Hassan Sadeghi is geselecteerd voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. Wij hadden een leuke babbel met de Gentenaar over zijn deelname aan het grootste sportevent ter wereld.

Lees meer
Stel je kandidaat voor onze commissiewerking 2024-2025

Wil jij je graag inzetten om de werking van Taekwondo Vlaanderen te ondersteunen? Dan is onze commissiewerking wel iets voor jou. Ontdek er alles over via onderstaande link.

Lees meer
Loting Belgisch Kampioenschap Poomsae 18/05/2024

De loting voor het BK Poomsae 2024 is bekend. Ontdek hem hier.

Lees meer
Club in de kijker: Taekwondo Jongyeong

Voor de club in de kijker van april hadden we een leuke babbel met hoofdtrainer Fatiha Laalam van Taekwondo Jongyeong.

Lees meer
Webinar: een goede website hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

Op maandag 06/05/2024 zal Jeffrey Excelmans jullie mee op pad nemen over hoe je het opzetten van een goede website het best aanpakt. Dit webinar wordt volledig gratis aangeboden.

Lees meer
Ronde tafelgesprek met technisch directeur topsport Dave Cook

Op zaterdag 20 april organiseert Dave Cook een nieuw rondetafelgesprek voor coaches en trainers. Met op zondag 2 juni een vervolg-praktijksessie. Ontdek er alles over.

Lees meer
Loting Open Challenge Cup Poomsae 2024

De loting voor de A-klasse is bekend. Ontdek ze hier.

Lees meer
Loting A-klasse Open Poomsae Diest 2024

Ontdek de loting voor de A-klasse hier.

Lees meer