Skip to main content

Gezond sporten

Gezond sporten! Daar begint het toch allemaal mee. De Vlaamse Overheid heeft een website waar ze sporters van elk niveau in verschillende sporten begeleidt op vlak van gezond sporten. Sportartsen en andere experts geven er tips om een gezond trainingsschema op te stellen, om blessures te voorkomen en te verzorgen. Bovendien geven ze informatie over de Vlaamse regelgeving en advies over een gezonde en evenwichtige voeding.

Gezonde voeding

Gezond sporten en gezonde voeding gaan hand in hand. Voeding geeft je energie om te sporten en actief te blijven. Ongezonde voeding voor, tijdens en na het sporten kan leiden tot ziektes en blessures. De voedingsdriehoek vormt de basis voor gezonde voeding.  

Het Taekwondo Vlaanderen magazine, Taekwondo Contact Online, besteedt ruimschoots aandacht aan gezond eten. 

EHBO in de sportclub

Sporten is gezond, maar af en toe loopt het mis op of naast de mat. In zo'n situatie is het van groot belang dat je weet wat er aan de hand is en wat je moet doen om de persoon in kwestie te helpen.

Daarom ontwikkelde Gezond Sporten in samenwerking met de Vlaamse Trainersschool en het Rode Kruis een tool die de clubs ondersteuning biedt rond dit thema, namelijk 'EHBO in de sportclub'. Ontdek de tool via deze link.

Medisch wetenschappelijke begeleiding

Sporten is gezond en men sport voor de gezondheid. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden opdat sporten gezond is en blijft. Trainers leren de principes van gezond sporten in trainersopleidingen en bijscholingen.

Daarnaast is het raadzaam om in bepaalde situaties (topsport, gezondheidsproblemen, ...) medisch-wetenschappelijk advies in te winnen over je eigen lichaam en je gezondheidstoestand alvorens intensief te sporten. Tot 2018 was een sportmedisch onderzoek verplicht voor iedereen die een lidmaatschap wilde bij een TKDV-club. Die regel is niet meer van toepassing, maar toch raden we alle competitie-atleten zeker aan om een sportmedisch geschiktheidsonderzoek te laten doen alvorens actief deel te nemen aan wedstrijden en tornooien.