Skip to main content

Club in de kijker: Mun Mu Lier

09

Jul 2021

Voor de club in de kijker van de maand juli namen we contact op met hoofdtrainer Rene Vivet van Mu Mu Lier! Wat volgde wat een innemend en emotioneel gesprek met Rene over de geschiedenis van zijn club, zijn persoonlijke passies en de toekomst van de Lierse taekwondoclub.

Leden informatie

Bescheiden als hij is stelt Rene voor om om één van zijn trainers of de secretaris te bellen als we gedetailleerde info willen over de club. Maar het is Rene zelf die we willen spreken! Heel taekwondominnend Vlaanderen kent hem. En Rene zelf kent op zijn beurt ook bijna iedereen die iets met taekwondo te maken heeft. Zijn stem klinkt vandaag een beetje vermoeid. Rene vecht een oneerlijke strijd tegen een slepende ziekte. Maar als we hem vragen om samen met ons even terug te gaan in de tijd en te praten over zijn club, fleurt zijn stem meteen op.

Mun Mu

Rene: “In 1978 vroeg een kennis aan mij of ik interesse had om een nieuwe sport te komen uitproberen. Saïd Boucham had toen verschillende clubs in de regio Antwerpen en kwam taekwondo voorstellen in Lier. Ik vond het best leuk en bleef naar zijn trainingen komen. Wat later heb ik met Saïd gezocht naar een geschikte zaal in Lier en de trein was vertrokken. Onder Saïd heb ik mijn zwarte gordel gehaald en in 1988 heb ik de club van hem overgenomen. Toen is ze omgedoopt naar de huidige benaming Mun Mu Lier. Dat is een verwijzing naar een koning van een oud Koreaans koninkrijk”, vertelt Rene. Mun Mu Lier heeft clubnummer 9 bij Taekwondo Vlaanderen en Rene Vivet heeft lidnummer 38 bij Taekwondo Vlaanderen. Zowel de club als Rene zelf zijn pioniers in de geschiedenis van Taekwondo Vlaanderen!

De opgang

“Na mijn overname van de club waren het drukke jaren”, glimlacht Rene. “Ik deed immers bijna alles alleen op de club. Training geven, administratie, alle contacten…Tot ongeveer twee jaar geleden toen de club werd omgevormd tot een vzw. Toen werd het gelukkig wat minder druk.” En in welke disciplines was Rene zelf bedreven in zijn jonge jaren? Rene: “Je zal het misschien niet geloven, maar sparring was in de beginjaren mijn ding, maar bij het ouder worden ben ik mij gaan specialiseren in poomsae. Onder leiding van Meester Seo heb ik samen met Erik, Saïd, Louis, Vera en Chris de poomsaes goed onder de knie gekregen. Een beslissing die ik mij niet beklaagd heb. Poomsae is heel technisch en je vergroot je kansen op slagen in de danexamens aanzienlijk”, zegt Rene bescheiden. Anno 2021 is Rene ook lid van de Raad van Bestuur van Taekwondo Vlaanderen en heeft hij ook zijn strepen verdiend als internationaal poomsaescheidsrechter.

De club

Rene: “Wie bij Mun Mu Lier komt trainen kan van alles wat taekwondo te bieden heeft proeven. En die verscheidenheid zie je ook terug in de club. We hebben poomsae-atleten, maar er zijn er ook die sparringtornooien willen kampen. Ook dames die zich zichzelf wilden leren verdedigen, waren vaste klanten op de club. Slechts twee keer in die 40 jaar heb ik gasten uit de club moeten zetten wegens opgepast gedrag. Taekwondo is discipline. Als je wordt uitgedaagd, draai je om en ga verder. Als je aangevallen wordt, mag je je zeker verdedigen. Maar daar houdt het dan ook op.”

De toekomst

“De toekomst van de club Mun Mu Lier is met Dave Meyvis, Marc Renap, Tom Van Bragt en Hans Moerbeek in goede handen,” aldus Rene. “Hopelijk legt corona geen beperkingen meer op bij de start van het nieuwe seizoen en kunnen we weer groeien naar 50 à 60 leden. Ik persoonlijk kijk niet te ver vooruit door mijn ziekte. Ik probeer er elke dag het beste van te maken en leef van dag tot dag. Je vroeg mij daarnet waar ik het meest trots op ben uit mijn taekwondoloopbaan. Wel, dan zeg ik mijn zevende dan! Ik had heel graag mijn achtste dan gehaald, maar dat zit er spijtig genoeg niet meer in”, besluit Rene

Vanwege heel de bureau en het bestuur van Taekwondo Vlaanderen heel erg bedankt voor het aangename gesprek, Rene!

 

Recent nieuws

Club in de kijker: Mun Mu Lier

De volgende club die we voor u in de kijker zetten is er niet zomaar eentje: Mun Mu Lier! De club van de alom gekende meester Rene Vivet. Rene blikt samen met ons terug op de oprichting van zijn club.

Lees meer
Corona-update 27 juni

Vanaf 27 juni startte de zomerversoepelingen. We lijsten de belangrijkste zaken voor jullie hieronder kort op per leeftijd.

Lees meer
Club in de kijker: Mudukwan Academy

In juni zetten we voor u de club Mudukwan Academy uit Brussel in de kijker! Wij spraken met hoofdtrainer Moustapha Akkouh. Een man die dag in, dag uit met olympisch taekwondo bezig is op alle niveaus.

Lees meer
Afscheidsinterview Nicholas Corten

Nicholas Corten heeft een punt gezet achter zijn topsportloopbaan! Samen met Taekwondo Vlaanderen blikt hij nog één keer terug op zijn afscheid.

Lees meer
Corona-update 9 juni

Vanaf woensdag 9 juni gaan de volgende versoepelingen in. Maar wat betekent dit voor jouw club?

Lees meer
Hoe zou het zijn met...Salaheddine Bensalah?

In de rubriek 'Hoe zou het zijn met...' spraken we met ex-topsporter Salaheddine Bensalah. De ex-jeugdkampioen uit Antwerpen staat binnenkort voor de klas en geeft ook training bij zijn moederclub Taekwondo Progress Antwerpen.

Lees meer
Infosessie G-sport in mijn club

Tijdens deze infosessie geven we meer informatie over G-sport in de club, de G-sport-werking van TKDV en ons heuse G-sport project!

Lees meer
Interview met Hanne Jacobs van AWEL vzw

Taekwondo Vlaanderen, KTA Taekwondo en Range Sports sloegen de handen in elkaar voor de organisatie van de Online Belgian Open Taekwondo. Een deel van de opbrengst ging naar de vzw AWEL. Waarom net dat goede doel werd gekozen, leest u in dit artikel!

Lees meer