Skip to main content

Club in de kijker Kukkiwon Bredene

20

Mei 2021

Voor de club in de kijker van de maand mei trekken we voor de tweede keer in deze reeks naar de provincie West-Vlaanderen. Op een steenworp van de Belgische kust ligt daar de kleine maar gezellige club Kukkiwon Bredene van hoofdtrainer Shane Vermet (33). Het straffe aan het verhaal van Shane is dat hij reeds op zijn achttiende (!) hoofdtrainer was bij de club. Shane: “Het was dat of einde verhaal. Ik ben blij dat ik toen voor het eerste heb gekozen.” 

Leden informatie

Een hoofdtrainer van amper 33 jaar die al meer dan 15 jaar ervaring in die rol heeft. Het moet zo ongeveer een unicum zijn in het Belgische taekwondo? Hoofdtrainer Shane Vermet:“Toen de vorige eigenaar ermee ophield, dreigde de club kopje onder te gaan. Nu, het was effectief een droom van mij om ooit een eigen club te hebben, maar toen passeerde die trein wel al heel snel (lacht). Veel keuze was er dus niet! Er waren immers geen andere kandidaten. Maar ik heb mijn weg snel gevonden hoor. En ik doe het vandaag nog steeds met veel goesting.”

"Op mijn zesde begonnen"

Een blik op zijn palmares leert ons dat Shane meerdere Belgische tornooititels in kyorugi op zijn naam heeft staan? Shane: “Mijn taekwondoverhaal is begonnen bij Chin Dojang Oostende op mijn 6de. Toen ik de dojang binnenwandelde, wist ik alleen dat taekwondo een vechtsport was. Niks meer. Maar al vrij snel deed ik competitie in poomsae en kyorugi. Op mijn twaalfde verkaste ik naar Kukkiwon Bredene. En naarmate ik een oudere tiener werd, gaf ik ook les aan de jeugd. Toen ik hoofdtrainer werd, ging ik steeds minder aan competitie doen en natuurlijk ook training geven aan de volwassenen. In 2017 haalde ik mijn zesde dan. Of ik nog hoger mik? Ik zie dat antwoord hier vaker passeren, maar ook bij mij is het antwoord: als mijn lichaam het toelaat! Ik ben er dus nog niet volledig uit”, aldus Shane. 

“Zo breed mogelijk aanbod” 

Zoals het een goede hoofdtrainer betaamt, gaat Shane in zijn club voor een zo volledig mogelijk taekwondo-aanbod.  Shane: “De klemtoon ligt bij ons op taekwondo in de breedste zin van het woord. Kyorugi, poomsae, special techniques, zelfverdeding. We proberen een zo breed mogelijk aanbod te geven aan onze leden. Die leden bestaan vooral uit jonge kinderen en volwassenen. De tieners haken tegenwoordig wat sneller af en dat is spijtig. Er zijn er door corona een aantal gestopt en dat is spijtig. Maar als de pandemie is overgewaaid gaan we die verloren leden opnieuw aanspreken en hen hopelijk weer naar de club kunnen halen”, vertelt Shane.

"Aandacht voor onze sport door Olympische Spelen"

Het aanbod van vechtsporten in de regio Bredene-Oostende is vrij groot volgens Shane. “Ik merk op dat boksen heel populair is tegenwoordig bij de jeugd. Ook de judo en jiu-jitsu hier in de streek draaien goed. Hopelijk komt het taekwondo weer wat meer in de picture deze zomer tijdens de Olympische Spelen. Het zou onze sport en de aandacht van het grote publiek voor taekwondo zeker geen kwaad doen”, besluit Vermet.     

Recent nieuws

Club in de kijker Kukkiwon Bredene

In mei zetten we de West-Vlaamse club Kukkiwon Bredene in de kijker. Hoofdtrainer Shane Vermet (33) nam die functie destijds op toen hij amper 18 jaar was. Een unicum in het Belgische taekwondo.

Lees meer
Zet sport niet langer op de reservebank!

Zet sport niet langer op de reservebank! Dat vraagt de Vlaamse sportfederatie in een open brief aan het Overlegcomité en GEMS.

Lees meer
Corona-update 8 mei 2021

Vanaf morgen (8 mei) versoepelen we verder en mogen we ook in onze club weer wat meer. Ontdek het snel.

Lees meer
Taekwondo Vlaanderen en KTA Taekwondo schenken deel opbrengst OBOP 21 aan goed doel AWEL vzw

Taekwondo Vlaanderen en KTA Taekwondo hebben besloten een deel van de opbrengst van de Online Belgian Open Taekwondo 2021 te schenken aan het goede doel AWEL vzw.

Lees meer
Hoe zou het zijn met...Martijn Willemsen?

In de rubriek 'Hoe zou het zijn met...' spraken we ex-topsporter Martijn Willlemsen. Vandaag geeft hij zijn ervaringen door aan jonge atleten en gaat hij voluit voor een carrière in de academische wereld.

Lees meer
Corona-update 26 april 2021

Vanaf vandaag, 26 april, gaan er enkele versoepelingen van start. Ontdek hier wat dit concreet inhoudt voor je club.

Lees meer
Club in de kijker: Chon Ji Schilde

Voor de club in de kijker van april reizen we van het Limburgse Bilzen naar de provincie Antwerpen. In de mooie gemeente Schilde is daar al sinds jaar en dag de club Chon Ji Schilde gevestigd. Wij babbelden met hoofdtrainer Eric Ceunis over de rijke geschiedenis van de club, de nadruk op recreatieve sportbeoefening en gelukkige leden van 7 tot 70 jaar.

Lees meer
Webinar 'Blessurepreventie'

Op 27 mei staat er opnieuw een interessante webinar op de planning.

Lees meer