Skip to main content

Club in de kijker Kukkiwon Bredene

20

Mei 2021

Voor de club in de kijker van de maand mei trekken we voor de tweede keer in deze reeks naar de provincie West-Vlaanderen. Op een steenworp van de Belgische kust ligt daar de kleine maar gezellige club Kukkiwon Bredene van hoofdtrainer Shane Vermet (33). Het straffe aan het verhaal van Shane is dat hij reeds op zijn achttiende (!) hoofdtrainer was bij de club. Shane: “Het was dat of einde verhaal. Ik ben blij dat ik toen voor het eerste heb gekozen.” 

Leden informatie

Een hoofdtrainer van amper 33 jaar die al meer dan 15 jaar ervaring in die rol heeft. Het moet zo ongeveer een unicum zijn in het Belgische taekwondo? Hoofdtrainer Shane Vermet:“Toen de vorige eigenaar ermee ophield, dreigde de club kopje onder te gaan. Nu, het was effectief een droom van mij om ooit een eigen club te hebben, maar toen passeerde die trein wel al heel snel (lacht). Veel keuze was er dus niet! Er waren immers geen andere kandidaten. Maar ik heb mijn weg snel gevonden hoor. En ik doe het vandaag nog steeds met veel goesting.”

"Op mijn zesde begonnen"

Een blik op zijn palmares leert ons dat Shane meerdere Belgische tornooititels in kyorugi op zijn naam heeft staan? Shane: “Mijn taekwondoverhaal is begonnen bij Chin Dojang Oostende op mijn 6de. Toen ik de dojang binnenwandelde, wist ik alleen dat taekwondo een vechtsport was. Niks meer. Maar al vrij snel deed ik competitie in poomsae en kyorugi. Op mijn twaalfde verkaste ik naar Kukkiwon Bredene. En naarmate ik een oudere tiener werd, gaf ik ook les aan de jeugd. Toen ik hoofdtrainer werd, ging ik steeds minder aan competitie doen en natuurlijk ook training geven aan de volwassenen. In 2017 haalde ik mijn zesde dan. Of ik nog hoger mik? Ik zie dat antwoord hier vaker passeren, maar ook bij mij is het antwoord: als mijn lichaam het toelaat! Ik ben er dus nog niet volledig uit”, aldus Shane. 

“Zo breed mogelijk aanbod” 

Zoals het een goede hoofdtrainer betaamt, gaat Shane in zijn club voor een zo volledig mogelijk taekwondo-aanbod.  Shane: “De klemtoon ligt bij ons op taekwondo in de breedste zin van het woord. Kyorugi, poomsae, special techniques, zelfverdeding. We proberen een zo breed mogelijk aanbod te geven aan onze leden. Die leden bestaan vooral uit jonge kinderen en volwassenen. De tieners haken tegenwoordig wat sneller af en dat is spijtig. Er zijn er door corona een aantal gestopt en dat is spijtig. Maar als de pandemie is overgewaaid gaan we die verloren leden opnieuw aanspreken en hen hopelijk weer naar de club kunnen halen”, vertelt Shane.

"Aandacht voor onze sport door Olympische Spelen"

Het aanbod van vechtsporten in de regio Bredene-Oostende is vrij groot volgens Shane. “Ik merk op dat boksen heel populair is tegenwoordig bij de jeugd. Ook de judo en jiu-jitsu hier in de streek draaien goed. Hopelijk komt het taekwondo weer wat meer in de picture deze zomer tijdens de Olympische Spelen. Het zou onze sport en de aandacht van het grote publiek voor taekwondo zeker geen kwaad doen”, besluit Vermet.     

Recent nieuws

Corona-update 27 juni

Vanaf 27 juni startte de zomerversoepelingen. We lijsten de belangrijkste zaken voor jullie hieronder kort op per leeftijd.

Lees meer
Club in de kijker: Mudukwan Academy

In juni zetten we voor u de club Mudukwan Academy uit Brussel in de kijker! Wij spraken met hoofdtrainer Moustapha Akkouh. Een man die dag in, dag uit met olympisch taekwondo bezig is op alle niveaus.

Lees meer
Afscheidsinterview Nicholas Corten

Nicholas Corten heeft een punt gezet achter zijn topsportloopbaan! Samen met Taekwondo Vlaanderen blikt hij nog één keer terug op zijn afscheid.

Lees meer
Corona-update 9 juni

Vanaf woensdag 9 juni gaan de volgende versoepelingen in. Maar wat betekent dit voor jouw club?

Lees meer
Hoe zou het zijn met...Salaheddine Bensalah?

In de rubriek 'Hoe zou het zijn met...' spraken we met ex-topsporter Salaheddine Bensalah. De ex-jeugdkampioen uit Antwerpen staat binnenkort voor de klas en geeft ook training bij zijn moederclub Taekwondo Progress Antwerpen.

Lees meer
Infosessie G-sport in mijn club

Tijdens deze infosessie geven we meer informatie over G-sport in de club, de G-sport-werking van TKDV en ons heuse G-sport project!

Lees meer
Interview met Hanne Jacobs van AWEL vzw

Taekwondo Vlaanderen, KTA Taekwondo en Range Sports sloegen de handen in elkaar voor de organisatie van de Online Belgian Open Taekwondo. Een deel van de opbrengst ging naar de vzw AWEL. Waarom net dat goede doel werd gekozen, leest u in dit artikel!

Lees meer
Club in de kijker Kukkiwon Bredene

In mei zetten we de West-Vlaamse club Kukkiwon Bredene in de kijker. Hoofdtrainer Shane Vermet (33) nam die functie destijds op toen hij amper 18 jaar was. Een unicum in het Belgische taekwondo.

Lees meer