Skip to main content

Zet sport niet langer op de reservebank!

10

Mei 2021Leden informatie

58 Vlaamse sportfederaties, 20.000 sportclubs en 1,4 miljoen sporters lanceren open brief aan Overlegcomité en GEMS:
“Zet sport niet langer op de reservebank”

Beste leden van het Overlegcomité,
Beste experten,

De sportclubs en -federaties zitten op hun tandvlees. Leden haken af, eisen hun lidgeld terug of willen volgend seizoen geen lidgeld meer betalen. Een deel van de 300.000 vrijwilligers, de broodnodige helpende handen die onze clubs draaiende houden, zegt zijn of haar geliefde club vaarwel. Scheidsrechters en trainers stellen hun eigen jarenlange engagement in vraag. We vragen op het volgende Overlegcomité een belangrijke houvast voor de 20.000 Vlaamse sportclubs en 1,4 miljoen sportende Vlamingen. Haal ons eindelijk van de reservebank. Een exitplan voor corona is niet compleet zonder een prominente plaats voor sport.

Collectieve mentale dip
Elke dag of week een vaste sportafspraak geeft mensen een fysieke én mentale boost. Maar wetenschappelijk onderzoek van de KU Leuven, UGent en VUB naar de impact van corona op ons welzijn, is duidelijk: 55% van de jongeren sport of beweegt minder sinds de start van de pandemie. 75% van de sporters mist zijn of haar oorspronkelijk sportgedrag, met als voornaamste redenen het sociaal contact, de manier waarop er gesport kan worden, en de gezelligheid. Niet kunnen sporten in groepsverband zorgt voor de collectieve mentale dip waar we ons nu in bevinden.

We begrijpen dat jullie andere sectoren belangrijker vinden in de relance. Ook wij gaan graag terug een pint drinken op het terras of een voorstelling bijwonen in het theater. Maar sporten zorgt toch ook voor heel wat voordelen voor de maatschappij? Het Britse Journal of Sports Medicine zette het enkele weken geleden nog extra in de verf: covid-patiënten die niet of nauwelijks sport beoefenden, lopen een veel groter risico om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Ze belanden ook vaker op intensieve zorgen en de kans dat ze sterven ligt gevoelig hoger. Ook onze eigen Steven Van Gucht trok vorige week aan de alarmbel in de kranten: “Patiënten die tijdens de derde golf in het ziekenhuis belanden, zijn jonger en kampen vaker met overgewicht”, luidden de koppen.

Waarop wachten jullie dan nog? Waarom blijven jullie de sportsector stiefmoederlijk behandelen? Waarom komen wij helemaal achteraan in de rij van sectoren die mogen heropenen? Wij willen en kunnen een belangrijk deel van de oplossing zijn.

De sportsector heeft een duidelijk plan klaar om herop te starten. Eén dat niet alleen unaniem gedragen wordt door alle sportfederaties en clubs in ons land, maar dat ook de virologen afklopten en gesteund wordt door de Vereniging van sport- en keuringsartsen en Gezond Sporten Vlaanderen. De experten zijn het met ons eens: voor tennis, kajak, paardrijden, golf, zeilen en vele andere buitensporten zouden we opnieuw veilig en voor alle leeftijden wedstrijden kunnen organiseren. En ook voor indoorsporten zoals badminton, de vechtsporten, fitness en volleybal zijn perfect contactloze trainingen mogelijk. De clubs wachten tot jullie eindelijk een duidelijke beslissing nemen over de concrete richtlijnen en ventilatienormen die ze moeten volgen.

Kleine lesjes van het leven Vergeet ook niet dat kinderen, jongeren én volwassenen in hun sportclub de kleine lesjes van het leven leren: verantwoordelijkheid opnemen, samen werken naar een doel, strategisch denken, leren winnen en verliezen. Dat soort onderwijs krijg je niet zomaar in een cursus op school, maar is een noodzakelijke aanvulling op de vaardigheden die in de klas ontwikkeld worden.

We vragen ons af waarom de politieke actoren 1,4 miljoen Vlamingen al sinds het overlegcomité op 5 februari - ondertussen 3 maanden en 7 overlegcomités geleden - telkens opnieuw teleurstellen. Het voelt alsof we tijdens de coronaversoepelingen van het veld gestuurd zijn, zonder dat we een kans kregen om ons tussen de lijnen te bewijzen. Onze oproep is duidelijk: via een opstart van alle outdoorsporten voor alle leeftijden, van alle competities buiten en een duidelijk perspectief voor de indoorsporten, willen wij actief deelnemen aan de relance.

Ondertekend door:
Gezond Sporten Vlaanderen
Vereniging van Sport- en Keuringsartsen
Risicovechtsportplatform
Fitnessbe.Vlaanderen

En 58 sportfederaties:
Vlaamse Sportfederatie
Badminton Vlaanderen
Basketbal Vlaanderen
Boogsport Vlaanderen Vzw
Cricket Vlaanderen Vzw
Cycling Vlaanderen Vzw
Danssport Vlaanderen Vzw
Federatie van Amateurs Motorcrossbonden van Vlaanderen vzw
FROS Multisport Vlaanderen Vzw
Gezinssport Vlaanderen Vzw
Golf Vlaanderen
Gymfed
Judo Vlaanderen
KAVVV & FEDES Vzw
Klim- En Bergsportfederatie Vzw
Koninklijke Belgische Korfbalbond - Vlaamse Liga - Vzw
Landelijke Rijverenigingen Vzw
Motorsport Vlaanderen Vzw
OKRA-SPORT + Vzw
Orienteering Vlaanderen Vzw
Paardensport Vlaanderen Vzw
Parantee-Psylos
Peddelsport Vlaanderen
Rugby Vlaanderen Vzw
Skate Vlaanderen
Sneeuwsport Vlaanderen Vzw
Sporta-Federatie Vzw
Sportievak Vzw
Squash Vlaanderen Vzw
S-Sport // Recreas Vzw
Taekwondo Vlaanderen
Tennis Vlaanderen Vzw
Triatlon Vlaanderen vzw
Vlaamse Atletiekliga Vzw
Vlaamse Baseball En Softball Liga Vzw
Vlaamse Boogsport Federatie ""Liggende Wip"" vzw""
Vlaamse Handbal Vereniging Vzw
Vlaamse Hockey Liga Vzw
Vlaamse Ju-Jitsu Federatie Vzw
Vlaamse Karate Federatie Vzw
Vlaamse Kickboks, Muaythai En Mixed Martial Arts Organisatie Vzw
Vlaamse Organisatie Voor Internationale Volkssporten Vzw
Vlaamse Reddingsfederatie Vzw
Vlaamse Roeiliga
Vlaamse Schaatsunie Vzw
Vlaamse Schermbond Vzw
Vlaamse Schietsportkoepel Vzw
Vlaamse Tafeltennisliga Vzw
Vlaamse Traditionele Sporten Vzw
Vlaamse Vechtsport Associatie Vzw
Vlaamse Wielrijdersbond vzw
Vlaamse Wushu Federatie vzw
Vlaamse Zwemfederatie Vzw
Voetbal Vlaanderen Vzw
Volley Vlaanderen Vzw
Wandelsport Vlaanderen Vzw
Waterski & Wakeboard Vlaanderen Vzw
Wind En Watersport Vlaanderen Vzw

Recent nieuws

Corona-update 27 juni

Vanaf 27 juni startte de zomerversoepelingen. We lijsten de belangrijkste zaken voor jullie hieronder kort op per leeftijd.

Lees meer
Club in de kijker: Mudukwan Academy

In juni zetten we voor u de club Mudukwan Academy uit Brussel in de kijker! Wij spraken met hoofdtrainer Moustapha Akkouh. Een man die dag in, dag uit met olympisch taekwondo bezig is op alle niveaus.

Lees meer
Afscheidsinterview Nicholas Corten

Nicholas Corten heeft een punt gezet achter zijn topsportloopbaan! Samen met Taekwondo Vlaanderen blikt hij nog één keer terug op zijn afscheid.

Lees meer
Corona-update 9 juni

Vanaf woensdag 9 juni gaan de volgende versoepelingen in. Maar wat betekent dit voor jouw club?

Lees meer
Hoe zou het zijn met...Salaheddine Bensalah?

In de rubriek 'Hoe zou het zijn met...' spraken we met ex-topsporter Salaheddine Bensalah. De ex-jeugdkampioen uit Antwerpen staat binnenkort voor de klas en geeft ook training bij zijn moederclub Taekwondo Progress Antwerpen.

Lees meer
Infosessie G-sport in mijn club

Tijdens deze infosessie geven we meer informatie over G-sport in de club, de G-sport-werking van TKDV en ons heuse G-sport project!

Lees meer
Interview met Hanne Jacobs van AWEL vzw

Taekwondo Vlaanderen, KTA Taekwondo en Range Sports sloegen de handen in elkaar voor de organisatie van de Online Belgian Open Taekwondo. Een deel van de opbrengst ging naar de vzw AWEL. Waarom net dat goede doel werd gekozen, leest u in dit artikel!

Lees meer
Club in de kijker Kukkiwon Bredene

In mei zetten we de West-Vlaamse club Kukkiwon Bredene in de kijker. Hoofdtrainer Shane Vermet (33) nam die functie destijds op toen hij amper 18 jaar was. Een unicum in het Belgische taekwondo.

Lees meer