Skip to main content

Startschot The Factory is officieel gelost

16

Jan 2024

Wie de sociale media van Taekwondo Vlaanderen de laatste tijd in de gaten gehouden heeft, zal de naam ‘The Factory’ ongetwijfeld al horen vallen hebben. The Factory is het mooie verhaal van de topsportwerking van Taekwondo Vlaanderen die een unieke thuisbasis hebben gevonden in Aarschot. Wij verzamelden enkele prangende vragen over The Factory in een gesprek met aanspreekpunt topsport Johan Alles en technisch directeur topsport Dave Cook.

Leden informatie

Dag Johan en Dave, waarom is The Factory in Aarschot er gekomen?

Johan: “Om dit te kaderen neem ik je graag even mee terug in de tijd. Iedereen herinnert zich nog het vertrek van de taekwondo-topsporters in het najaar van 2020. Wat er overbleef zat plots in grijze zone. Het was een tijd van overleven met aandacht voor het in stand houden van structuren en staf. Met de komst van de nieuwe topsportdirecteur Dave Cook in 2021 kwam er iemand die onze visie deelde inzake topsport en deze omzette in concrete programma’s. Dat leidde in 2023 tot de eerste succesjes. Maar er was één groot pijnpunt.”

Dave vult aan: “We trainden met topsport in Diest, Wilrijk en Testelt. Maar we hadden nood aan een eigen onafhankelijke plek waar we in alle rust altijd kunnen trainen wanneer wij dat willen. Die zoektocht verliep niet over één nacht ijs. We hebben tientallen locaties bekeken maar overal scheelde er wel iets.”

Johan: “Soms onbetaalbaar, van te ver van het openbaar vervoer naar te beperkt in gebruik,… We beseften al  snel dat de perfecte trainingszaal waar alles piekfijn in orde is, niet binnen onze mogelijkheden lag. Dus de zoektocht ging daarna een stuk breder. Zo passeerden we op een blauwe maandag bij de voormalige bottelarij van mineraalwater Cristal Monopole in Aarschot. Na de sluiting in 2016 werd dit enorme pand gebruikt als binnenspeeltuin, indoor-skatepark  en voor pop-up events.”

Dave: “Bij een eerste bezoek in maart 2023 waren we meteen enthousiast.  Een trainingszaal hoeft immers geen ‘fancy stuff’ te zijn. Een veilige, hygiënische ruimte waar we met een groep goed kunnen trainen volstaat ruimschoots. Door de unieke locatie en ons doel (atleten vormen) doopten we het pand om tot The Factory. Een schitterende naam die perfect aansluit bij ons project.”

Johan: “Na dat eerste bezoek zaten we wel met een grote vraag. Hoe gaan we die gigantische ruimte in de winter warm krijgen. Je spreekt hier immers van een oppervlakte van 750 vierkante meter en 4000 kubieke meter. Dat is enorm.”

En, wat is de oplossing? Hoe gaan jullie in tijden waarin de energieprijzen de pan uitswingen dat enorme pand verwarmen?

“Met infraroodverwarming. Panelen verwarmen niet de lucht, zoals een traditionele verwarming, maar de mensen, objecten in de ruimte, en de trainingsmatten. Dat voelt heel comfortabel zolang je in de stralingswarmte bent. Zelfs als de luchttemperatuur om je heen laag is kan je toch aangenaam trainen. IR-verwarming werkt vrijwel onmiddellijk en verbruikt nul energie de uren en dagen dat je de ruimte niet gebruikt.”

Eens de deal rond was, moesten jullie dat enorme fabriekspand ombouwen tot een dojang? Hoe verliep dat proces?

Johan: “Heel vlot eigenlijk. De atleten van de ontwikkelingsgroep waren onmiddellijk bereid om een handje toe te steken bij de inrichting van de zaal.  Eerste opdracht was het gebouw leegmaken en grondig opruimen. Daarna werd de rubberen ondervloer geplaatst en werden de podiumdoeken opgehangen. Concreet werd er een trainingszone van 225 vierkante meter uitgestald. Bestaande uit aangekochte 12 x 12 rolmatten, aangevuld met de puzzelmatten die we nog hadden van de topsportschool in Edegem. De huidige trainingszone kan nog verdubbeld worden met matten voor stages of seminaries.

Dave: “Het belangrijkste is dat we nu kunnen trainen. In een volgende fase volgen nog meubilair voor de kleedkamers, douches en een fitness-zone.”

Het is een gedurfd project. Een grote stap in het onbekende?

Johan: “Klopt. Maar je moet soms een sprong durven wagen. Wij kunnen en willen ons dit moeilijk voorstellen maar na 2028 is taekwondo sparring misschien geen Olympische sport meer of worden we niet langer gesubsidieerd of wie weet wat er dan speelt? Laat ons niet doemdenken maar wel verantwoord investeren. Dat is in deze moderne bouwtijden ook denken aan milieu en recyclage. Alles is of zal daarom eenvoudig demonteer- en herbruikbaar zijn, de vloer, de IR-verwarming, de douchewagen.”

Ook in 2023 liet de topsportgroep al mooie prestaties zien met meerdere medailles op het hoogste niveau. Kan een eigen locatie deze prestaties nog een zetje geven?

Johan: “Ik ben ervan overtuigd dat deze nieuwe thuis echt een boost gaat geven aan de atleten en ook aan de staf. 2024 wordt een uitdagend en veelbelovend jaar.”

 

Recent nieuws

Startschot The Factory is officieel gelost

Alles wat u wilde weten over The Factory, het gloednieuwe topsportproject, vroegen we aan Johan Alles en Dave Cook.

Lees meer
Het secretariaat van TKDV gaat er even tussenuit

Wij sluiten de deuren tussen Kerst en Nieuwjaar.

Lees meer
Club in de kijker: T-JOO

Voor de laatste club in de kijker van 2023 trokken we naar T-JOO, een gezellige club pal op de grens van de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Lees meer
Kickstart jouw ledenwerving

Webinar rond marketing & communicatie voor taekwondoclubs

Lees meer
Poomsaeteam komt terug met zilver en brons van EK 2023

Het nationale poomsaeteam heeft op het EK Poomsae een zilveren en een bronzen plak veroverd. Vera Moens en Melissa Engels waren de medaillewinnaars. Met ook nog twee vijfde plaatsen was het een meerdan geslaagd EK voor de Belgen.

Lees meer
Louis Michez blikt vooruit op EK Poomsae in Innsbruck

Op donderdag 23 november vertrok het nationale Poomsaeteam naar Oostenrijk voor het EK Poomsae. Wij peilden naar de verwachtingen bij delegatieleider Louis Michez.

Lees meer
17-jarige Caroline Volders pakt goud op G1 van Zweden

Caroline Volders (17) heeft op de G1 Zweedse Open verrassend maar zeer knap een gouden medaille veroverd in de klasse -57.

Lees meer
Vrijwilliger op de Belgian Open 2024

Schrijf je in als vrijwilliger voor onze Belgian Open 2024 en kom terecht in een tof en gezellig team.

Lees meer