Skip to main content

Startschot The Factory is officieel gelost

16

Jan 2024

Wie de sociale media van Taekwondo Vlaanderen de laatste tijd in de gaten gehouden heeft, zal de naam ‘The Factory’ ongetwijfeld al horen vallen hebben. The Factory is het mooie verhaal van de topsportwerking van Taekwondo Vlaanderen die een unieke thuisbasis hebben gevonden in Aarschot. Wij verzamelden enkele prangende vragen over The Factory in een gesprek met aanspreekpunt topsport Johan Alles en technisch directeur topsport Dave Cook.

Leden informatie

Dag Johan en Dave, waarom is The Factory in Aarschot er gekomen?

Johan: “Om dit te kaderen neem ik je graag even mee terug in de tijd. Iedereen herinnert zich nog het vertrek van de taekwondo-topsporters in het najaar van 2020. Wat er overbleef zat plots in grijze zone. Het was een tijd van overleven met aandacht voor het in stand houden van structuren en staf. Met de komst van de nieuwe topsportdirecteur Dave Cook in 2021 kwam er iemand die onze visie deelde inzake topsport en deze omzette in concrete programma’s. Dat leidde in 2023 tot de eerste succesjes. Maar er was één groot pijnpunt.”

Dave vult aan: “We trainden met topsport in Diest, Wilrijk en Testelt. Maar we hadden nood aan een eigen onafhankelijke plek waar we in alle rust altijd kunnen trainen wanneer wij dat willen. Die zoektocht verliep niet over één nacht ijs. We hebben tientallen locaties bekeken maar overal scheelde er wel iets.”

Johan: “Soms onbetaalbaar, van te ver van het openbaar vervoer naar te beperkt in gebruik,… We beseften al  snel dat de perfecte trainingszaal waar alles piekfijn in orde is, niet binnen onze mogelijkheden lag. Dus de zoektocht ging daarna een stuk breder. Zo passeerden we op een blauwe maandag bij de voormalige bottelarij van mineraalwater Cristal Monopole in Aarschot. Na de sluiting in 2016 werd dit enorme pand gebruikt als binnenspeeltuin, indoor-skatepark  en voor pop-up events.”

Dave: “Bij een eerste bezoek in maart 2023 waren we meteen enthousiast.  Een trainingszaal hoeft immers geen ‘fancy stuff’ te zijn. Een veilige, hygiënische ruimte waar we met een groep goed kunnen trainen volstaat ruimschoots. Door de unieke locatie en ons doel (atleten vormen) doopten we het pand om tot The Factory. Een schitterende naam die perfect aansluit bij ons project.”

Johan: “Na dat eerste bezoek zaten we wel met een grote vraag. Hoe gaan we die gigantische ruimte in de winter warm krijgen. Je spreekt hier immers van een oppervlakte van 750 vierkante meter en 4000 kubieke meter. Dat is enorm.”

En, wat is de oplossing? Hoe gaan jullie in tijden waarin de energieprijzen de pan uitswingen dat enorme pand verwarmen?

“Met infraroodverwarming. Panelen verwarmen niet de lucht, zoals een traditionele verwarming, maar de mensen, objecten in de ruimte, en de trainingsmatten. Dat voelt heel comfortabel zolang je in de stralingswarmte bent. Zelfs als de luchttemperatuur om je heen laag is kan je toch aangenaam trainen. IR-verwarming werkt vrijwel onmiddellijk en verbruikt nul energie de uren en dagen dat je de ruimte niet gebruikt.”

Eens de deal rond was, moesten jullie dat enorme fabriekspand ombouwen tot een dojang? Hoe verliep dat proces?

Johan: “Heel vlot eigenlijk. De atleten van de ontwikkelingsgroep waren onmiddellijk bereid om een handje toe te steken bij de inrichting van de zaal.  Eerste opdracht was het gebouw leegmaken en grondig opruimen. Daarna werd de rubberen ondervloer geplaatst en werden de podiumdoeken opgehangen. Concreet werd er een trainingszone van 225 vierkante meter uitgestald. Bestaande uit aangekochte 12 x 12 rolmatten, aangevuld met de puzzelmatten die we nog hadden van de topsportschool in Edegem. De huidige trainingszone kan nog verdubbeld worden met matten voor stages of seminaries.

Dave: “Het belangrijkste is dat we nu kunnen trainen. In een volgende fase volgen nog meubilair voor de kleedkamers, douches en een fitness-zone.”

Het is een gedurfd project. Een grote stap in het onbekende?

Johan: “Klopt. Maar je moet soms een sprong durven wagen. Wij kunnen en willen ons dit moeilijk voorstellen maar na 2028 is taekwondo sparring misschien geen Olympische sport meer of worden we niet langer gesubsidieerd of wie weet wat er dan speelt? Laat ons niet doemdenken maar wel verantwoord investeren. Dat is in deze moderne bouwtijden ook denken aan milieu en recyclage. Alles is of zal daarom eenvoudig demonteer- en herbruikbaar zijn, de vloer, de IR-verwarming, de douchewagen.”

Ook in 2023 liet de topsportgroep al mooie prestaties zien met meerdere medailles op het hoogste niveau. Kan een eigen locatie deze prestaties nog een zetje geven?

Johan: “Ik ben ervan overtuigd dat deze nieuwe thuis echt een boost gaat geven aan de atleten en ook aan de staf. 2024 wordt een uitdagend en veelbelovend jaar.”

 

Recent nieuws

Interview met Hassan Sadeghi over olympische selectie

Internationaal scheidsrechter Hassan Sadeghi is geselecteerd voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. Wij hadden een leuke babbel met de Gentenaar over zijn deelname aan het grootste sportevent ter wereld.

Lees meer
Stel je kandidaat voor onze commissiewerking 2024-2025

Wil jij je graag inzetten om de werking van Taekwondo Vlaanderen te ondersteunen? Dan is onze commissiewerking wel iets voor jou. Ontdek er alles over via onderstaande link.

Lees meer
Loting Belgisch Kampioenschap Poomsae 18/05/2024

De loting voor het BK Poomsae 2024 is bekend. Ontdek hem hier.

Lees meer
Club in de kijker: Taekwondo Jongyeong

Voor de club in de kijker van april hadden we een leuke babbel met hoofdtrainer Fatiha Laalam van Taekwondo Jongyeong.

Lees meer
Webinar: een goede website hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

Op maandag 06/05/2024 zal Jeffrey Excelmans jullie mee op pad nemen over hoe je het opzetten van een goede website het best aanpakt. Dit webinar wordt volledig gratis aangeboden.

Lees meer
Ronde tafelgesprek met technisch directeur topsport Dave Cook

Op zaterdag 20 april organiseert Dave Cook een nieuw rondetafelgesprek voor coaches en trainers. Met op zondag 2 juni een vervolg-praktijksessie. Ontdek er alles over.

Lees meer
Loting Open Challenge Cup Poomsae 2024

De loting voor de A-klasse is bekend. Ontdek ze hier.

Lees meer
Loting A-klasse Open Poomsae Diest 2024

Ontdek de loting voor de A-klasse hier.

Lees meer