Skip to main content

Open Hanmadang in Turnhout

14

Jan 2021

Als de coronapandemie gunstig evolueert, organiseert Taekwondo Vlaanderen in samenwerking met studenten van de Thomas More Hogeschool op zaterdag 17 april de Belgian Open Hanmadang 2021 in Turnhout. Samen met u blikken we even vooruit naar 'het festival van taekwondo' in Turnhout.   

Activiteit

De organisatie van dit supertoffe event valt en staat natuurlijk onder voorbehoud van een gunstige evolutie van de pandemie. En wat symboliseert de eventuele comeback van 'real-life' taekwondo-events beter dan een Hanmadang-toernooi? Een festival van taekwondo waar het draait om plezier en beleving van taekwondo als krijgskunst.  Daarom komen alle onderdelen van taekwondo aan bod, behalve het kyorugi (sparren). Meest gekende discipline is poomsae maar dat is slechts een kleine greep van het grote aanbod. Onderstaand overlopen we de verschillende disciplines even in het kort: 

Poomsae 

Hoeven we dit nog uit te leggen aan onze lezers? Natuurlijk niet. Het gevecht tegen de denkbeeldige tegenstander volgens een gedefinieerd patroon van defensieve en aanvallende bewegingen.  

Creative poomsae

In deze discipline mogen de deelnemers zelf een poomsae samenstellen, aangevuld door een aantal verplichte technieken die moeten getoond worden. Voor de creatievelingen onder ons!

Taekwondo aerobics.

Dit is te vergelijken met een creatieve poomsae, maar ook taekwondotechnieken worden afgewisseld met aerobic. Ook hier zitten een aantal verplichte technieken in die moeten getoond worden.

Breektesten 

Een van de meest spectaculaire disciplines van de krijgskunst taekwondo. De kyopka kan men onderscheiden in drie verschillende soorten. De krachtbreektesten zijn de meest bekende. Zoveel mogelijk planken breken met één slag of trap is het opzet. Ook snelheidsbreektesten zijn een vast onderdeel in de hanmadang. Er wordt getracht zoveel mogelijk plankjes te breken binnen een beperkte tijd. Last but not least zijn er de special techniques breektesten waarbij men binnen een bepaalde tijd zo spectaculair mogelijk plankjes moet breken.  

Zelfverdediging 

Of Hosinsul natuurlijk. Hosinsul wordt in het taekwondo vaak ondergeschikt bekeken, terwijl het wel een wezenlijk onderdeel uitmaakt van taekwondo als krijgskunst. Daarom mag het uiteraard niet ontbreken op een Hanmadang-tornooi. Een jury geeft punten hoe de taekwondoïn de aanvallen van zijn/haar tegenstander afweert.  

Team demo

Hier wordt binnen een bepaalde tijd een echte demo getoond door een heel team. De demo bestaat uit een verplichte combinatie van hoger vermelde onderdelen.   

Deelnemen is belangrijker dan winnen

Voila, dit was het overzicht van de verschillende disciplines op een Hanmadang-wedstrijd. Elk tornooi is natuurlijk anders en het kan dat, door een gebrek aan inschrijvingen, de ene of de andere discipline niet kan doorgaan. Geen probleem. De samenkomst met mensen met een hart voor taekwondo. Daar draait het om.

Mag ik ook meedoen?

Jazeker! Graag zelfs! Alle leden van Taekwondo Vlaanderen zijn welkom om tegen een zachte prijs deel te nemen aan één of meer disciplines naar keuze.

Vrijwilligers gezocht

Wil u er graag bij zijn als vrijwilliger? Meehelpen aan een fijne organisatie in een tof team? Aaaah, dat zou super zijn! Schrijf je dan in via onderstaand formulier https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=aNG9zI2-5EWPt-VsShr11qdk0uVZ05RAnJaGw_X52GtURUhMQlZKWjNLT09GN1Y3MDFSVlQ3UTFKViQlQCN0PWcu

 

Recent nieuws

Het sprookje van Abdul Razak Issoufou

Het verhaal van de zilveren medaille bij de zwaargewichten leest als een stationsromannetje. Abdul Razak Issoufou vocht zich van de straat naar de top van de wereld. Zijn verhaal leest u hier!

Lees meer
Open Hanmadang in Turnhout

Op zaterdag 17 april organiseert Taekwondo Vlaanderen in samenwerking met studenten van de Thomas More Hogeschool de Belgian Open Hanmadang 2021 in Turnhout. Als corona het toelaat natuurlijk. Wij duimen alvast!

Lees meer
Exclusief interview met topsporter Abdullah Sediqi

De redactie van Taekwondo Vlaanderen zat samen met topsporter Abdullah Sediqi en sprak met de Afghaanse vluchteling over een moeilijke periode en zijn ambitieuze toekomstplannen

Lees meer
Talenttraining sparring 10/01

De eerste talenttraining sparring TKDV van 2021 komt eraan!

Lees meer
Fit en gezond het nieuwe jaar in

2021 nadert zijn einde! Tijdens de feestdagen genieten we meestal van veel lekker eten en drinken met onze naasten. Ons lichaam is dit echter niet gewend. In dit artikel leest u hoe u de feestdagen fit en gezond doorkomt.

Lees meer
Poomsae talentdetectietraining voor jeugd

Na een succesvolle eerste editie staat ondertussen ook de tweede poomsae talentdetectietraining al op de planning.

Lees meer
Club in de kijker: Taekwondo Kourosh Roeselare

In december zetten we Taekwondo Kourosh Roeselare als club in de kijker. Wij belden met hoofdtrainer Kourosh Moaf Mohammadi en schreven onderstaand interview uit als resultaat.

Lees meer
Bijscholing: Sport met grenzen

Heeft jouw club al een aanspreekpunt integriteit (API)? Denk je eraan om deze functie in te vullen in je club of ben je al een API? Dan is deze opleiding zeker en vast iets voor jou!

Lees meer