Skip to main content

Open Hanmadang 2021 

Als de coronapandemie gunstig evolueert, organiseert Taekwondo Vlaanderen in samenwerking met studenten van de Thomas More Hogeschool op zaterdag 17 april de Belgian Open Hanmadang 2021 in Turnhout. Samen met u blikken we even vooruit naar 'het festival van taekwondo' in Turnhout.   

ACTIVITEIT

De organisatie van dit supertoffe event valt en staat natuurlijk onder voorbehoud van een gunstige evolutie van de pandemie. En wat symboliseert de eventuele comeback van 'real-life' taekwondo-events beter dan een Hanmadang-toernooi? Een festival van taekwondo waar het draait om plezier en beleving van taekwondo als krijgskunst.  Daarom komen alle onderdelen van taekwondo aan bod, behalve het kyorugi (sparren). Meest gekende discipline is poomsae maar dat is slechts een kleine greep van het grote aanbod. Onderstaand overlopen we de verschillende disciplines even in het kort: 

Poomsae 

Hoeven we dit nog uit te leggen aan onze lezers? Natuurlijk niet. Het gevecht tegen de denkbeeldige tegenstander volgens een gedefinieerd patroon van defensieve en aanvallende bewegingen.  

Creative poomsae

In deze discipline mogen de deelnemers zelf een poomsae samenstellen, aangevuld door een aantal verplichte technieken die moeten getoond worden. Voor de creatievelingen onder ons!

Taekwondo aerobics

Dit is te vergelijken met een creatieve poomsae, maar ook taekwondotechnieken worden afgewisseld met aerobic. Ook hier zitten een aantal verplichte technieken in die moeten getoond worden.

Breektesten 

Een van de meest spectaculaire disciplines van de krijgskunst taekwondo. De kyopka kan men onderscheiden in drie verschillende soorten. De krachtbreektesten zijn de meest bekende. Zoveel mogelijk planken breken met één slag of trap is het opzet. Ook snelheidsbreektesten zijn een vast onderdeel in de hanmadang. Er wordt getracht zoveel mogelijk plankjes te breken binnen een beperkte tijd. Last but not least zijn er de special techniques breektesten waarbij men binnen een bepaalde tijd zo spectaculair mogelijk plankjes moet breken.  

Zelfverdediging 

Of Hosinsul natuurlijk. Hosinsul wordt in het taekwondo vaak ondergeschikt bekeken, terwijl het wel een wezenlijk onderdeel uitmaakt van taekwondo als krijgskunst. Daarom mag het uiteraard niet ontbreken op een Hanmadang-tornooi. Een jury geeft punten hoe de taekwondoïn de aanvallen van zijn/haar tegenstander afweert.  

Team demo

Hier wordt binnen een bepaalde tijd een echte demo getoond door een heel team. De demo bestaat uit een verplichte combinatie van hoger vermelde onderdelen.   

Deelnemen is belangrijker dan winnen

Voila, dit was het overzicht van de verschillende disciplines op een Hanmadang-wedstrijd. Elk tornooi is natuurlijk anders en het kan dat, door een gebrek aan inschrijvingen, de ene of de andere discipline niet kan doorgaan. Geen probleem. De samenkomst met mensen met een hart voor taekwondo. Daar draait het om.

Mag ik ook meedoen?

Jazeker! Graag zelfs! Alle leden van Taekwondo Vlaanderen zijn welkom om tegen een zachte prijs deel te nemen aan één of meer disciplines naar keuze.

Vrijwilligers gezocht

Wil u er graag bij zijn als vrijwilliger? Meehelpen aan een fijne organisatie in een tof team? Aaaah, dat zou super zijn! Schrijf je dan in dit formulier.