Skip to main content

Interview met Jelle Vicca en Erik Baert over de talentdetectietrainingen

10

Feb 2021

Door corona lagen bijna alle taekwondo-activiteiten in de voorbije maanden stil. Een uitzondering hierop vormden de talentdetectietrainingen voor U13 in het sparring en het poomsae. De sparringtrainingen onder leiding van trainer Jelle Vicca van de topsportwerking waren zelfs in een mum van tijd volzet. Ook de poomsaetrainingen onder leiding van Erik Baert, Chris en Park Kyung Eum kenden succes. Wij legden ons oor te luister bij de betrokkenen.

Leden informatie

Talenttraining Sparring

“Het idee van de talenttraining olympisch sparren dateert al van voor de COVID-periode”, herinnert Jelle zich. “Het doel is tweeledig: enerzijds was er vanuit de clubs het signaal gekomen om de expertise van topsport te delen zodat zowel atleten als trainers hier mee de vruchten van kunnen plukken. De kloof tussen topsport en de trainingen op clubniveau moet kleiner worden. Waarmee ik zeker niet wil zeggen dat er op clubniveau slecht gewerkt wordt. Maar feit is dat het olympisch sparren in de afgelopen jaren sterk veranderd is, dat ook de trainingen veranderd zijn. En daar willen we kort op de bal spelen. Anderzijds willen we via de talenttrainingen de jonge talenten de kans bieden om zich zo vroeg mogelijk te tonen aan topsport. Er mag geen taekwondotalent uit Vlaanderen verloren gaan”, aldus Jelle.

"Wil en de honger is belangrijk"

Dat de talenttrainingen door de coronamaatregelen gericht zijn op U13, heeft volgens Jelle voor – en nadelen. “We stemmen onze lessen altijd af op leeftijd. Bij U13 richten we ons op het aanleren van een juiste, moderne techniek en het begin van een tactisch concept. Waar we ook naar kijken is mentaliteit. Je moet de wil en de honger hebben om een kampioen te worden. Dat getalenteerde jongeren ouder dan 12 niet mogen deelnemen aan die talenttrainingen is natuurlijk spijtig. Ik kan tegen hen alleen maar zeggen. Blijf fit en gezond. Ooit komt hier een einde aan en dan moet je klaar zijn om er weer tegenaan te gaan.”

"Afwachten nu"

Er waren tot dusver twee talenttrainingen sparring in Diest en één in Tessenderlo. Jelle: “Momenteel is corona de grote struikelblok om onze activiteiten verder te zetten. Helaas kunnen we niet anders dan alles opschorten tot er de nodige versoepelingen komen”, aldus Jelle.

Poomsae

Ook in het poomsae waren er recent al twee talentdetectietrainingen onder leiding van Erik Baert, Chris Thoen en de Koreaanse ambassadrice Park Kyung Eum. TKDV-voorzitter Erik Baert blikt er met een tevreden gevoel op terug. Erik: “Een heel goed initiatief. We waren niet zo succesvol als de sparringtrainingen maar konden in beide edities toch rekenen op een 15 à 16 deelnemers. Dat is geen slecht cijfer. En over de kwaliteit van de trainingen kan ik alleen maar lovend zijn."

Basistechniek

Erik: "Onze Koreaanse ambassadrice heeft de lessen gegeven en deed dat goed. De aandacht ging naar de basistechnieken. In de eerste les de handbewegingen en in de tweede training ging de aandacht naar de voet. Bedoeling is om die jonge mensen een goede basistechniek bij te brengen. Daar begint alles mee. In een latere fase van de talenttrainingen gaan we de manier en het waarom van de bewegingen leren”, besluit Erik.

Volgende training

Wanneer die volgende Poomsae talentdetectietraining er komt, is nog niet zeker. Het plan was om op 21 februari opnieuw te trainen, maar deze training is definitief geannuleerd. Hou onze website en sociale media in de gaten voor updates over de talentdetectietrainingen.

Recent nieuws

Interview met Jelle Vicca en Erik Baert over de talentdetectietrainingen

Da talentdetectietrainingen voor U13 in het sparring en poomsae in de wintermaanden waren een groot succes. Wij blikten met coaches Jelle Vicca en Erik Baert uitgebreid terug op de trainingen.

Lees meer
Belgian Open Poomsae 2021 - The Online Edition

Geen Belgian Open Taekwondo in Lommel dit jaar omwille van corona. Het goede nieuws is dat er dit jaar wel een Belgian Open Online Poomsae 2021 komt. En dat in het vaste weekend van de Belgian Open op 19, 20 en 21 maart.

Lees meer
Corona-update: 29 januari 2021

Vanaf 1 februari veranderen de maatregelen rond sportclubs. Ontdek hier wat er net verandert.

Lees meer
Club in de kijker: Jibjung Taekwondo

Ook in 2021 zetten we de clubs van Taekwondo Vlaanderen graag voor u in de kijker. Eerst aan de beurt in dit nieuwe jaar is de jonge club Jibjung Taekwondo uit Pellenberg. Concentrated Power onder leiding van Kristof Tamsin in Vlaams-Brabant!

Lees meer
Webinar 'Geef je club een digitale boost' deel 2

Na het succes van de eerste webinar 'Geef je club een digitale boost' organiseren we op donderdag 11 februari om 20 uur een vervolgverhaal op deze interessante webinar.

Lees meer
Het sprookje van Abdul Razak Issoufou

Het verhaal van de zilveren medaille bij de zwaargewichten leest als een stationsromannetje. Abdul Razak Issoufou vocht zich van de straat naar de top van de wereld. Zijn verhaal leest u hier!

Lees meer
Open Hanmadang in Turnhout

Op zaterdag 17 april organiseert Taekwondo Vlaanderen in samenwerking met studenten van de Thomas More Hogeschool de Belgian Open Hanmadang 2021 in Turnhout. Als corona het toelaat natuurlijk. Wij duimen alvast!

Lees meer
Exclusief interview met topsporter Abdullah Sediqi

De redactie van Taekwondo Vlaanderen zat samen met topsporter Abdullah Sediqi en sprak met de Afghaanse vluchteling over een moeilijke periode en zijn ambitieuze toekomstplannen

Lees meer