Skip to main content

Interview met Hanne Jacobs van AWEL vzw

28

Mei 2021

Taekwondo Vlaanderen, KTA Taekwondo en Range Sports sloegen in het voorjaar de handen in elkaar voor de organisatie van de Online Belgian Open Poomsae 2021! Een van de voorwaarden die de Britse organisatoren stelden, was dat een deel van de opbrengst naar een goed doel zou gaan. Een voorwaarde waar wij als Taekwondo Vlaanderen onmiddellijk mee instemden. Al snel viel de keuze op AWEL, een vzw die jongeren met frustraties hulp wil bieden. “Omdat 75 procent van de leden van onze federatie bestaat uit jongeren denk ik dat dit een terechte keuze is”, aldus voorzitter Erik Baert.

Leden informatie

400 euro! Dat deel van de opbrengst van de uitverkochte Online Belgian Open Poomsae gaat naar AWEL vzw. Maar wat doet AWEL nu juist allemaal? En wat gaan die nu juist doen met dat geld? Om een antwoord te vinden op onze vragen, trokken we zelf op een regenachtige meidag met een grote cheque in de hand naar het hoofdkantoor van AWEL In Brussel.

Dag Hanne, we weten dat AWEL jongeren met frustraties een luisterend oor wil bieden. Hoe doen jullie dat concreet?

Hanne: “Wij zijn de luisterlijn voor jongeren! We noemen onszelf minder en minder een hulplijn omdat we vinden dat dat de lading niet dekt. We luisteren in de eerste plaats. Noem ons gerust een een anonieme vriend(in) aan wie je je hart kan luchten. Het is volledig gratis. Je kan bellen via een gratis nummer, chatten, mailen of met andere jongeren berichten delen op ons forum.”

Wie beantwoordt de vragen van de jongeren?

“Onze grote groep vrijwilligers. We zijn nu met een ongeveer 460 vrijwilligers. We zijn enorm gegroeid de laatste tien jaar. Wij komen van tientallen medewerkers naar honderden mensen. Zij doen dat op de momenten die ze zelf aangeven. Dat kan overdag, na hun werkuren, in de nacht. Vanuit hun eigen werkplek. Hier op het kantoor in Brussel garanderen wij de goede werking van AWEL en zijn we met tien betaalde krachten.”

Zijn dat allemaal vrijwilligers die sociaal-maatschappelijke studies hebben gedaan?

“Neen. Onze medewerkers kunnen truckchauffeur, bloemist, psycholoog of taekwondo-instructeur zijn (glimlach). De eerste voorwaarden voor iemand die wil instromen als medewerker zijn: meerderjarig zijn en een bewijs van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen. Na een intake gesprek en een info-avond kan je beslissen om de opleiding van zes maanden te volgen. Die is best wel intensief met stage-momenten etc. Als je die met succes hebt doorlopen, kan je beginnen als vrijwilliger bij AWEL.”

Jullie worden gesubsidieerd door de overheid. Welke meerwaarde betekenen giften zoals de onze voor jullie werking?

“Kijk, wij dienen een beleidsplan in voor een aantal jaren en daarvoor ontvangen wij subsidies. Maar de wereld van jongeren verandert elke dag. Iets wat vandaag hip is, zal dat over een jaar misschien niet meer zijn? Die giften helpen ons om constant in te spelen op de actualiteit. Een voorbeeld? Jongeren vragen ons nu om ons te contacteren via kanalen als Instagram en WhatsApp. Dat zijn kanalen die we niet zomaar van vandaag op morgen kunnen implementeren in onze werking. Door die giften kunnen we veel sneller op de bal spelen.”

Events zoals Music For Life vielen weg tijdens de pandemie. Ongetwijfeld ging er ook minder geld naar goede doelen?

“We mogen gelukkig niet klagen! Zeker in de pandemie, is het belang van Awel nog meer onderstreept. Het zijn moeilijke tijden voor jongeren en het is belangrijk dat ze bij een organisatie als Awel terecht kunnen met problemen. Maar ik ga er niet om liegen. We voelen het wel dat Music For Life is weggevallen. Om die gemiste inkomsten te compenseren, zijn we begonnen met een webshop ten voordele van Awel.”

Waar zitten de jongeren vandaag mee?

“Op de eerste plaats staat de relatie met de ouders. Kinderen en jongeren wonen meestal nog thuis dus het is niet onlogisch dat dit vaak voorkomt. Spanningen in het gezin, gebroken vriendschappen, gevoelens, verliefdheid. Nu met corona merken we dat spanningen onder één dak vaker terugkomen. Een moeilijke relatie tussen broer en zus komt nu plots vaker voor terwijl dat voor de pandemie niet zo was . Geen toeval in tijden dat we meer thuis moeten blijven.”

Wat kunnen wij als volwassenen doen om jongeren zich beter te laten voelen?

“Goed naar jongeren luisteren is alvast een goed vertrekpunt. Er zijn zoveel dingen. Maak tijd voor hen, knik, bevestig, minimaliseer problemen niet, vul geen antwoorden in die je nog moet krijgen. Als je aan een jongere vraagt, wat je kan doen om hen te helpen, is dat al een stap in de goede richting.”

Hoe minder werk jullie hebben hoe beter?

“Het is een beetje dubbel. Het is niet omdat we veel werk hebben dat de jongeren massaal ongelukkig zijn. Iedereen voelt zich wel eens wat minder. Dat maakt deel uit van het leven. Het toont net de kracht van jongeren dat ze in die momenten de stap durven zetten naar een luisterend oor.”

Jongeren is wel een heel breed begrip?

“In de praktijk zijn de jongeren die contact met ons opnemen meestal tussen de 11 en 15 jaar. Maar trek je het breed dan zijn we er voor jongeren van 6 tot 25 jaar! Als er iemand van 27 belt, gaan we die persoon ook helpen hoor. Jongeren moeten ook niet zeggen hoe oud ze zijn als ze contact met ons opnemen.”

Hoe belangrijk is sport voor het welzijn voor jongeren?

“Ik denk dat sport en beweging superbelangrijk zijn. We zeggen dat vaak in artikels dat het belangrijk is om te bewegen om je goed te voelen. Mentaal en fysiek nooit kun je immers nooit volledig loskoppelen van elkaar. Om je goed te voelen moeten lichaam en geest in harmonie zijn met elkaar. U vertelde mij net dat er zoveel verschillende jongeren bij uw sportfederatie aangesloten zijn. Jongens en meisjes uit verschillende culturen. Dat vind ik enorm fijn om te horen. Het is belangrijk dat jongeren zich kunnen afreageren op de sportclub. Met of zonder prestatiedruk. We horen vaak kinderen die zeggen dat ze teveel sporten en hobby’s moeten uitoefenen. Ik denk dat het belangrijk is dat ze iets kiezen waar ze zichzelf kunnen zijn, zonder druk van buitenaf. Dat de sportclub een veilig haven is waar ze zich goed voelen.”

Hartelijk dank voor het gesprek

Recent nieuws

Interview met Hassan Sadeghi over olympische selectie

Internationaal scheidsrechter Hassan Sadeghi is geselecteerd voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. Wij hadden een leuke babbel met de Gentenaar over zijn deelname aan het grootste sportevent ter wereld.

Lees meer
Stel je kandidaat voor onze commissiewerking 2024-2025

Wil jij je graag inzetten om de werking van Taekwondo Vlaanderen te ondersteunen? Dan is onze commissiewerking wel iets voor jou. Ontdek er alles over via onderstaande link.

Lees meer
Loting Belgisch Kampioenschap Poomsae 18/05/2024

De loting voor het BK Poomsae 2024 is bekend. Ontdek hem hier.

Lees meer
Club in de kijker: Taekwondo Jongyeong

Voor de club in de kijker van april hadden we een leuke babbel met hoofdtrainer Fatiha Laalam van Taekwondo Jongyeong.

Lees meer
Webinar: een goede website hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

Op maandag 06/05/2024 zal Jeffrey Excelmans jullie mee op pad nemen over hoe je het opzetten van een goede website het best aanpakt. Dit webinar wordt volledig gratis aangeboden.

Lees meer
Ronde tafelgesprek met technisch directeur topsport Dave Cook

Op zaterdag 20 april organiseert Dave Cook een nieuw rondetafelgesprek voor coaches en trainers. Met op zondag 2 juni een vervolg-praktijksessie. Ontdek er alles over.

Lees meer
Loting Open Challenge Cup Poomsae 2024

De loting voor de A-klasse is bekend. Ontdek ze hier.

Lees meer
Loting A-klasse Open Poomsae Diest 2024

Ontdek de loting voor de A-klasse hier.

Lees meer