Skip to main content

Het sprookje van Abdul Razak Issoufou

15

Jan 2021

Weet u nog wie zilver won bij de zwaargewichten op de Olympische Spelen van Rio De Janeiro? Het was Abdul Razak Issoufou (26) uit Niger. De man kreeg na zijn tweede plaats op de Spelen prompt een heldenstatus in zijn land. De lange weg van arme jongen naar superster verliep wel niet over rozenblaadjes. Een portret van de man die straks resoluut voor goud gaat in Tokio.

Leden informatie

Mocht Abdul Razak Issoufou twee jaar geleden zonder taekwondo-outfit de Soeverein in Lommel zijn binnengewandeld. We zouden hem bijna naar de aanpalende basketzaal van BC Lommel hebben verwezen. De man is immers 2 meter 7 groot en steekt letterlijk met kop en schouders boven zijn concurrenten uit. Figuurlijk ook bijna want naast een vice olympische titel, heeft hij ook al een wereldtitel op zak.

Vechten op straat

Maar de opkomst van Abdul was er dus eentje met vallen en opstaan. “Als kind mocht ik van mijn ouders geen taekwondo beoefenen. Mijn neef was immers overleden aan een hartaderbreuk na een vechtsporttraining”, blikt Abdul op zijn begindagen terug. “Toen ik op vakantie was bij een nonkel in Bénin, ben ik opnieuw beginnen trainen zonder medeweten van mijn vader. Mijn nonkel zei dat ik als ik toch vocht op straat, ik mij beter kon aansluiten bij een taekwondoclub. Ik mocht er echter niks van zeggen tegen papa”, lacht Abdul. “Terug in Niger wilde ik mij opnieuw aansluiten bij een club, maar mijn ouders bleven weerstand bieden en verstopten mijn dobok. Geen probleem, in het geheim kocht ik een ander exemplaar en ik bleef trainen. Die geheimdoenerij heeft lang geduurd hoor. Pas toen ik in 2011 geselecteerd was voor de nationale ploeg, heeft ze min of meer haar gratie gegeven voor een taekwondoloopbaan. Haar enige devies was: als je het toch doet, doe het dan héél goed.” Abdul verloor zijn beide ouders in zijn tienerjaren. “Het doet nog steeds pijn. Ze hebben mij altijd op het hart gedrukt dat ik ging slagen in het leven en dat heb ik ook altijd nagestreefd.”

Trainen in Friedrichshafen

Om zijn taekwondocarriere alle kansen te geven, leeft, woont en traint Abdul al verschillende jaren in het Duitse Friedrichshafen. De regering van Niger financiert zijn trainingen daar. Razak traint er met één groot doel: goud halen op de Spelen van Tokio 2021. Abdul: “Op de Spelen van 2016 in Rio was ik zo gelukkig dat ik de finale had gehaald, dat mijn focus in de finale niet meer top was. Daarom verloor ik in de finale. Die fout wil ik niet meer maken in Tokio. Ik train drie keer per dag om opnieuw succesvol te zijn in Tokio. ” Dat verlies van focus, kunnen we maar al te goed begrijpen. Zijn zilveren plak was immers pas de tweede olympische medaille in de sportgeschiedenis van het lang Niger. Een mens zou voor minder uitzinnig worden? Abdul: “Ik trad hiermee in de voetsporen van de legendarische bokser Issaka Daboré, die brons won op de Spelen van Munchen 1972. Toen ik weer naar Niger trok na de Spelen van Rio 2016, had ik wel wat volk verwacht bij mijn terugkomst. Maar niet zo. Duizenden mensen verwelkomden mij als een nationale held. Het gevoel was onbeschrijflijk. Ik wil het graag nog een keer meemaken na Tokio 2021. Maar dan met een gouden medaille om mijn nek.”

Afrikaanse toppers

Abdul traint in Duitsland samen met nog een andere Afrikaanse topper, Ismael Yacouba. Hij strooit kwistig met complimenten als het gaat over zijn vriend Abdul. Ismael: “Hij is niet alleen groot maar wat het zo sterk maakt is zijn trainingsarbeid. Ze moeten hem temperen om niet teveel te trainen”. Issoufou, Yacouba en niet te vergeten Cheick Sallah Cissé zijn de exponenten van de Afrikaanse toppers op de wereldranglijsten van World Taekwondo. “Hoe dat komt”, herhaalt Issoufou onze vraag. “Op vele plekken in Afrika overheerst er armoede. Hoe erg het ook klinkt maar op die plekken geldt de wet van de sterkste. Alles is toegelaten. Je moet sterker dan zijn dan de rest. Nu probeer ik de kinderen natuurlijk te overtuigen om hun krachten te laten spreken in de dojang en niet op straat. Met succes. Het aantal taekwondoscholen in Niger is flink de hoogte ingegaan sinds mijn prestaties weerklank hebben gevonden in ons land.”

Recent nieuws

Corona-update: 29 januari 2021

Vanaf 1 februari veranderen de maatregelen rond sportclubs. Ontdek hier wat er net verandert.

Lees meer
Club in de kijker: Jibjung Taekwondo

Ook in 2021 zetten we de clubs van Taekwondo Vlaanderen graag voor u in de kijker. Eerst aan de beurt in dit nieuwe jaar is de jonge club Jibjung Taekwondo uit Pellenberg. Concentrated Power onder leiding van Kristof Tamsin in Vlaams-Brabant!

Lees meer
Webinar 'Geef je club een digitale boost' deel 2

Na het succes van de eerste webinar 'Geef je club een digitale boost' organiseren we op donderdag 11 februari om 20 uur een vervolgverhaal op deze interessante webinar.

Lees meer
Het sprookje van Abdul Razak Issoufou

Het verhaal van de zilveren medaille bij de zwaargewichten leest als een stationsromannetje. Abdul Razak Issoufou vocht zich van de straat naar de top van de wereld. Zijn verhaal leest u hier!

Lees meer
Open Hanmadang in Turnhout

Op zaterdag 17 april organiseert Taekwondo Vlaanderen in samenwerking met studenten van de Thomas More Hogeschool de Belgian Open Hanmadang 2021 in Turnhout. Als corona het toelaat natuurlijk. Wij duimen alvast!

Lees meer
Exclusief interview met topsporter Abdullah Sediqi

De redactie van Taekwondo Vlaanderen zat samen met topsporter Abdullah Sediqi en sprak met de Afghaanse vluchteling over een moeilijke periode en zijn ambitieuze toekomstplannen

Lees meer
Talenttraining sparring 10/01

De eerste talenttraining sparring TKDV van 2021 komt eraan!

Lees meer
Fit en gezond het nieuwe jaar in

2021 nadert zijn einde! Tijdens de feestdagen genieten we meestal van veel lekker eten en drinken met onze naasten. Ons lichaam is dit echter niet gewend. In dit artikel leest u hoe u de feestdagen fit en gezond doorkomt.

Lees meer