Waarom fietsen of lopen?
Deze twee zeer toegankelijke sporten zijn een uitstekende methode om gewicht te verliezen, je conditie en weerstand te verbeteren, ziekten te voorkomen en ook nog eens beter te slapen. Je kan gemiddeld tussen de 350 en 1100 calorieën per uur verbranden. Het werkelijke aantal is onder meer afhankelijk van je tempo, het terrein en je gewicht! Bovendien is het bevorderlijk voor je immuunsysteem, geen luxe in deze pandemie. Indien je vijf of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietst of loopt, wordt het lichaam sterker en is het beter in staat virussen en griep af te weren.
Tip 1: nu op pad, let dan op je kleding!
Voor je het huis verlaat om buiten te gaan sporten, denk dan goed na over je kleding. De stelregel voor buitensport anno november is simpel: denk in laagjes! Een eerste laag op de huid is best een thermisch, zweetafvoerend shirt. (Dr-Fit-Technology, verkrijgbaar in elke sportwinkel). Vooral voor de lopers is dit belangrijk. Daarboven draag je een laag die de warmte moet vasthouden (een trainingspull) en de derde laag is dan een windjack of regenjas die je moet beschermen tegen wind en koude. Heb je het te warm dan kan je gerust een laagje uittrekken. Voor sokken geldt hetzelfde als bij de shirt: katoen is een absolute afrader. Hardlopen met natte sokken zorgt dat je blaren krijgt, voorkom dus doorweekte voeten. Winterse temperaturen zijn er nog niet, maar als u in de vroege of late uurtjes buiten gaat sporten, denk er dan aan om uw volledige lichaam te bedekken. Handschoenen, dikke sokken en een muts of pet zijn geen luxe-artikelen als het koud is.
Tip 2: warm goed op bij koude
De kleding en schoenen zijn in orde? Voor je begint aan je loop of fietstocht in de openlucht, warm je best goed op. Met koude spieren meteen in overdrive gaan, is vragen om spierproblemen.
Tip 3: drink en eet genoeg
'Ik neem geen drinken mee, want het is toch koud en ik wil er snel komaf mee maken.' Een veelgehoorde stelling en volledig foute stelling van mensen die in de winter gaan sporten. Ook bij koude temperaturen verlies je veel vocht. Dus pak zeker drinken mee als je gaat sporten. Ben je van lang te gaan fietsen: eet daarnaast genoeg koolhydraten en suikers. Die stoffen worden snel verbruikt door je spier- en hersencellen om de kou te trotseren en energie te geven.
Tip 4: maak jezelf zichtbaar
Tijdens de wintermaanden is de kou niet het enige gevaar. Als loper of fietser ben je minder zichtbaar door de kortere dagen. Trek het best fluorescerende felle kleuren aan. Roze, geel, rood, felblauw...het maakt niet uit. Als je maar goed zichtbaar bent.
Tip 5: wees voorzichtig
Sporten, en dan vooral fietsen, in de herfst en winter vergt meer voorzichtigheid dan in de lente en zomer. De wegen zijn vochtig en glad en vaak liggen er bladeren op het wegdek. Een ideale combinatie voor een glijpartij. Dus wees voorzichtig als je in een bocht fietst of een steile helling afloopt.
Tip 6: geniet
Sporten in de open lucht is goed voor de ziel! Ideaal tegen stress. Geniet van de open lucht, van de fysieke inspanning.