Skip to main content

Fit en gezond het nieuwe jaar in

30

Dec 2020

De feestdagen zien er in dit rare jaar een tikkeltje anders uit. Maar niets belet ons om binnen de bubbel te genieten van lekker eten en drinken in de laatste dagen van het jaar. Maar ons lichaam is deze feestdagen niet gewend. Hieronder een aantal interessante tips om de feestdagen fit en (mentaal) gezond door te komen.  

Leden informatie

Wees niet te streng voor jezelf

Iedereen heeft thuis wel een weegschaal. Zeker beoefenaars van sparring zijn vertrouwd met het (soms vervloekte) apparaat. Wel tijdens de feestdagen mag u die weegschaal van ons even verbannen naar de kast. Want (we hebben het helaas zelf ondervonden gisteren) tijdens de feestdagen worden veel mensen niet perse dikker, maar wel zwaarder en dan werkt zo’n weegschaal zeer ontmoedigend. Hoe komt dat? Simpel. We eten meer en krijgen meer zout binnen. Hierdoor houden we meer vocht vast en komen er grammen of kilo’s bij. Dus wees niet te streng voor jezelf.  Probeer gewoon om na de feestdagen dat overtollig vocht kwijt te spelen.  En trouwens, die weegschaal is sowieso geen goede raadgever. Kijk in de spiegel. Als daar een gelukkige mens u aanstaart, is er niks aan de hand.

Ontbijt gezond na een feestdis

Een glaasje teveel op na een fijne avond met de familie? Geen probleem. Overtuig uzelf een dag later om tegen de zin van uw lichaam toch een stevig en gezond ontbijt te nemen. Waarom? Zo stort je je later niet op ongezond voedsel en geef je je lichaam de kans om te recupereren. Alcohol werkt ook vochtafdrijvend en dat zorgt voor de koppijn en de algehele malaise bij een kater.  Drink dan water, véél water.

Ga (buiten) sporten

Juist de kou is goed voor je longen en je lichaam, dus trek je sportschoenen aan en ga de frisse lucht in. Check wel deze tips voor je buiten gaat sporten. Je hebt hierna niet alleen een voldaan gevoel, maar na een paar goede rek- en strekoefeningen geef je je energieniveau en je vetverbranding een duw in de rug. Is het buiten barslecht weer? You Tube staat vol met sportsessies die je voor de buis kunt doen. Heb je er geen zin in of voel je je lusteloos na die zware viergangenmenu van de dag ervoor. Dat is nog een motivatie extra om te sporten. In de meeste gevallen ga je jezelf daarna een stuk beter voelen.

Slaap voldoende

Heb je verlof tijdens de feestdagen? Gun jezelf dan eens het genot om uit te slapen. Als je goed uitgerust bent, ga je gezonder eten en is je lichaam fitter. Beiden zal je nodig hebben in de tijd voor 1 januari, dus doe je voordeel met je vrije dagen en luister naar je lichaam wanneer het klaar is om uit bed te komen. Als je partner klaagt, zeg je maar dat Taekwondo Vlaanderen u persoonlijk dit advies heeft gegeven.

Ontspan

2020 was een zwaar jaar! Iedereen heeft wel wat meegemaakt en de dagelijkse lawine aan informatie, hakte erin bij iedereen. Dus kies nu even om dingen te doen in je vrije tijd waar je gelukkig van wordt. Focus op de dingen die je wel mag doen in deze pandemie. Hierdoor maken je hersenen endorfines vrij en ga je je beter voelen. Geniet van oudejaarsavond en tot in 2021!

 

 

Recent nieuws

Corona-update 27 juni

Vanaf 27 juni startte de zomerversoepelingen. We lijsten de belangrijkste zaken voor jullie hieronder kort op per leeftijd.

Lees meer
Club in de kijker: Mudukwan Academy

In juni zetten we voor u de club Mudukwan Academy uit Brussel in de kijker! Wij spraken met hoofdtrainer Moustapha Akkouh. Een man die dag in, dag uit met olympisch taekwondo bezig is op alle niveaus.

Lees meer
Afscheidsinterview Nicholas Corten

Nicholas Corten heeft een punt gezet achter zijn topsportloopbaan! Samen met Taekwondo Vlaanderen blikt hij nog één keer terug op zijn afscheid.

Lees meer
Corona-update 9 juni

Vanaf woensdag 9 juni gaan de volgende versoepelingen in. Maar wat betekent dit voor jouw club?

Lees meer
Hoe zou het zijn met...Salaheddine Bensalah?

In de rubriek 'Hoe zou het zijn met...' spraken we met ex-topsporter Salaheddine Bensalah. De ex-jeugdkampioen uit Antwerpen staat binnenkort voor de klas en geeft ook training bij zijn moederclub Taekwondo Progress Antwerpen.

Lees meer
Infosessie G-sport in mijn club

Tijdens deze infosessie geven we meer informatie over G-sport in de club, de G-sport-werking van TKDV en ons heuse G-sport project!

Lees meer
Interview met Hanne Jacobs van AWEL vzw

Taekwondo Vlaanderen, KTA Taekwondo en Range Sports sloegen de handen in elkaar voor de organisatie van de Online Belgian Open Taekwondo. Een deel van de opbrengst ging naar de vzw AWEL. Waarom net dat goede doel werd gekozen, leest u in dit artikel!

Lees meer
Club in de kijker Kukkiwon Bredene

In mei zetten we de West-Vlaamse club Kukkiwon Bredene in de kijker. Hoofdtrainer Shane Vermet (33) nam die functie destijds op toen hij amper 18 jaar was. Een unicum in het Belgische taekwondo.

Lees meer