Skip to main content

De taekwondopionier die bevriend was met Bruce Lee en Mohamed Ali

21

Aug 2020

Een portret van een gerespecteerde Grootmeester die taekwondo groot maakte in Amerika en die Bruce Lee en Mohamed Ali zijn vrienden mocht noemen.

Activiteit

Jhoon werd geboren op 7 januari 1932 in Korea. De eerste jongen van het gezin kende een moeilijke start in zijn leven. Als baby liet zijn zus hem vallen waardoor hij zijn dijbeen brak. Toen zijn moeder hem hiermee als kleuter confronteerde en zei dat hij nooit zou doorbreken in eender welke sport, begon Jhoon al met krachttraining. Mede omdat hij als kleine kerel vaak klappen kreeg, interesseerde hij zich ook snel, zonder medeweten van zijn vader, in vechtsport.

Dromen van Amerika

Probleem was dat krijgskunst en vechtsporten in het oude Korea verboden waren onder de Japanse heerschappij. Toen de oorlog met Japan (1945) voorbij was, sloot hij zich aan bij de Chung Do Kwan-school in Seoul. Daar werd toen een soort krijgskunst beoefend van waaruit het huidige taekwondo ontstaan is. Jhoon en zijn maats kregen er voor het eerst ook buitenlandse films te zien en hij raakte gefascineerd door Amerika. “Daar wil ik ooit naartoe”, nam hij zichzelf voor. Om zijn wens ooit waar te maken, begon hij in het geniep Engels te studeren.

Nooit meer gepest op school

Gesterkt door de harde leerschool in de Chung Do Kwan, reageerde Jhoon in zijn tienerjaren voor het eerst op de pesterijen van zijn medestudenten. Hij sprak af met een pestkop na school en die ging meteen vol in de aanval. Jhoon ontweek de slag en schakelde zijn belager met twee snelle tikken uit. Nooit meer werd hij nog lastiggevallen op school. Van de middelbare school ging het naar het universiteit en het leger. In de grote Koreaanse oorlog dook hij onder in het zuiden tot de Amerikanen het land bevrijden in 1953. Velen stierven. Hij overleefde. Toen hij via een militair project de kans kreeg om naar Amerika te gaan, was de grote stap een feit.

Eerste film

Na studies aan de universiteit van Texas, kreeg hij al snel een jobaanbieding om karatelessen te gaan geven in Washington. Jhoon greep de kans en gaf natuurlijk zijn eigen invulling aan de lessen (lees: hij gaf taekwondo aan zijn leerlingen). Zijn kennis en faam verspreidde zich snel wat resulteerde in meer leerlingen en meer clubs. Ook in de media en de filmwereld raakte zijn naam bekend. Zo raakte hij bevriend met niemand minder dan Bruce Lee. Beiden respecteerden elkaar er leerden van elkaar. Rhee maakte in die periode zijn eerste en enige film ‘When taekwondo strikes’.

Ali leert de Acupunch van zijn Koreaanse vriend

Een van de grootste boksers aller tijden is Mohamed Ali. Ali hoorde van de fameuze acupunch (een vuistslag die Rhee van Bruce Lee geleerd had en niet te verdedigen was) en nam contact op met Jhoon. Die leerde Mohamed Ali de slag die hij effectief gebruikte in enkele van zijn kampen. De naam en faam was gemaakt. In de jaren 80 en 90 maakte Jhoon carriere in de Verenigde Staten. Hij mocht zijn kennis zelfs delen met de toenmalige President George Bush. Een plekje in de Taekwondo Hall of Fame was in 2007 zijn deel. De taekwondopionier blies in 2018 op 86-jarige leeftijd zijn laatste adem uit. In een indrukwekkend eerbetoon werd afscheid genomen van de Grootmeester. Zijn naam zal nooit vergeten worden als het over de geschiedenis van taekwondo gaat.

Recent nieuws

Het sprookje van Abdul Razak Issoufou

Het verhaal van de zilveren medaille bij de zwaargewichten leest als een stationsromannetje. Abdul Razak Issoufou vocht zich van de straat naar de top van de wereld. Zijn verhaal leest u hier!

Lees meer
Open Hanmadang in Turnhout

Op zaterdag 17 april organiseert Taekwondo Vlaanderen in samenwerking met studenten van de Thomas More Hogeschool de Belgian Open Hanmadang 2021 in Turnhout. Als corona het toelaat natuurlijk. Wij duimen alvast!

Lees meer
Exclusief interview met topsporter Abdullah Sediqi

De redactie van Taekwondo Vlaanderen zat samen met topsporter Abdullah Sediqi en sprak met de Afghaanse vluchteling over een moeilijke periode en zijn ambitieuze toekomstplannen

Lees meer
Talenttraining sparring 10/01

De eerste talenttraining sparring TKDV van 2021 komt eraan!

Lees meer
Fit en gezond het nieuwe jaar in

2021 nadert zijn einde! Tijdens de feestdagen genieten we meestal van veel lekker eten en drinken met onze naasten. Ons lichaam is dit echter niet gewend. In dit artikel leest u hoe u de feestdagen fit en gezond doorkomt.

Lees meer
Poomsae talentdetectietraining voor jeugd

Na een succesvolle eerste editie staat ondertussen ook de tweede poomsae talentdetectietraining al op de planning.

Lees meer
Club in de kijker: Taekwondo Kourosh Roeselare

In december zetten we Taekwondo Kourosh Roeselare als club in de kijker. Wij belden met hoofdtrainer Kourosh Moaf Mohammadi en schreven onderstaand interview uit als resultaat.

Lees meer
Bijscholing: Sport met grenzen

Heeft jouw club al een aanspreekpunt integriteit (API)? Denk je eraan om deze functie in te vullen in je club of ben je al een API? Dan is deze opleiding zeker en vast iets voor jou!

Lees meer