Skip to main content

De taekwondopionier die bevriend was met Bruce Lee en Mohamed Ali

21

Aug 2020

Een portret van een gerespecteerde Grootmeester die taekwondo groot maakte in Amerika en die Bruce Lee en Mohamed Ali zijn vrienden mocht noemen.

Activiteit

Jhoon werd geboren op 7 januari 1932 in Korea. De eerste jongen van het gezin kende een moeilijke start in zijn leven. Als baby liet zijn zus hem vallen waardoor hij zijn dijbeen brak. Toen zijn moeder hem hiermee als kleuter confronteerde en zei dat hij nooit zou doorbreken in eender welke sport, begon Jhoon al met krachttraining. Mede omdat hij als kleine kerel vaak klappen kreeg, interesseerde hij zich ook snel, zonder medeweten van zijn vader, in vechtsport.

Dromen van Amerika

Probleem was dat krijgskunst en vechtsporten in het oude Korea verboden waren onder de Japanse heerschappij. Toen de oorlog met Japan (1945) voorbij was, sloot hij zich aan bij de Chung Do Kwan-school in Seoul. Daar werd toen een soort krijgskunst beoefend van waaruit het huidige taekwondo ontstaan is. Jhoon en zijn maats kregen er voor het eerst ook buitenlandse films te zien en hij raakte gefascineerd door Amerika. “Daar wil ik ooit naartoe”, nam hij zichzelf voor. Om zijn wens ooit waar te maken, begon hij in het geniep Engels te studeren.

Nooit meer gepest op school

Gesterkt door de harde leerschool in de Chung Do Kwan, reageerde Jhoon in zijn tienerjaren voor het eerst op de pesterijen van zijn medestudenten. Hij sprak af met een pestkop na school en die ging meteen vol in de aanval. Jhoon ontweek de slag en schakelde zijn belager met twee snelle tikken uit. Nooit meer werd hij nog lastiggevallen op school. Van de middelbare school ging het naar het universiteit en het leger. In de grote Koreaanse oorlog dook hij onder in het zuiden tot de Amerikanen het land bevrijden in 1953. Velen stierven. Hij overleefde. Toen hij via een militair project de kans kreeg om naar Amerika te gaan, was de grote stap een feit.

Eerste film

Na studies aan de universiteit van Texas, kreeg hij al snel een jobaanbieding om karatelessen te gaan geven in Washington. Jhoon greep de kans en gaf natuurlijk zijn eigen invulling aan de lessen (lees: hij gaf taekwondo aan zijn leerlingen). Zijn kennis en faam verspreidde zich snel wat resulteerde in meer leerlingen en meer clubs. Ook in de media en de filmwereld raakte zijn naam bekend. Zo raakte hij bevriend met niemand minder dan Bruce Lee. Beiden respecteerden elkaar er leerden van elkaar. Rhee maakte in die periode zijn eerste en enige film ‘When taekwondo strikes’.

Ali leert de Acupunch van zijn Koreaanse vriend

Een van de grootste boksers aller tijden is Mohamed Ali. Ali hoorde van de fameuze acupunch (een vuistslag die Rhee van Bruce Lee geleerd had en niet te verdedigen was) en nam contact op met Jhoon. Die leerde Mohamed Ali de slag die hij effectief gebruikte in enkele van zijn kampen. De naam en faam was gemaakt. In de jaren 80 en 90 maakte Jhoon carriere in de Verenigde Staten. Hij mocht zijn kennis zelfs delen met de toenmalige President George Bush. Een plekje in de Taekwondo Hall of Fame was in 2007 zijn deel. De taekwondopionier blies in 2018 op 86-jarige leeftijd zijn laatste adem uit. In een indrukwekkend eerbetoon werd afscheid genomen van de Grootmeester. Zijn naam zal nooit vergeten worden als het over de geschiedenis van taekwondo gaat.

Recent nieuws

Corona-update 27 juni

Vanaf 27 juni startte de zomerversoepelingen. We lijsten de belangrijkste zaken voor jullie hieronder kort op per leeftijd.

Lees meer
Club in de kijker: Mudukwan Academy

In juni zetten we voor u de club Mudukwan Academy uit Brussel in de kijker! Wij spraken met hoofdtrainer Moustapha Akkouh. Een man die dag in, dag uit met olympisch taekwondo bezig is op alle niveaus.

Lees meer
Afscheidsinterview Nicholas Corten

Nicholas Corten heeft een punt gezet achter zijn topsportloopbaan! Samen met Taekwondo Vlaanderen blikt hij nog één keer terug op zijn afscheid.

Lees meer
Corona-update 9 juni

Vanaf woensdag 9 juni gaan de volgende versoepelingen in. Maar wat betekent dit voor jouw club?

Lees meer
Hoe zou het zijn met...Salaheddine Bensalah?

In de rubriek 'Hoe zou het zijn met...' spraken we met ex-topsporter Salaheddine Bensalah. De ex-jeugdkampioen uit Antwerpen staat binnenkort voor de klas en geeft ook training bij zijn moederclub Taekwondo Progress Antwerpen.

Lees meer
Infosessie G-sport in mijn club

Tijdens deze infosessie geven we meer informatie over G-sport in de club, de G-sport-werking van TKDV en ons heuse G-sport project!

Lees meer
Interview met Hanne Jacobs van AWEL vzw

Taekwondo Vlaanderen, KTA Taekwondo en Range Sports sloegen de handen in elkaar voor de organisatie van de Online Belgian Open Taekwondo. Een deel van de opbrengst ging naar de vzw AWEL. Waarom net dat goede doel werd gekozen, leest u in dit artikel!

Lees meer
Club in de kijker Kukkiwon Bredene

In mei zetten we de West-Vlaamse club Kukkiwon Bredene in de kijker. Hoofdtrainer Shane Vermet (33) nam die functie destijds op toen hij amper 18 jaar was. Een unicum in het Belgische taekwondo.

Lees meer