Skip to main content

Club in de kijker: Taekwondoclub Ilyo Testelt-Aarschot

30

Sep 2021

Voor de club in de kijker van de maand september reizen we voor de tweede keer in deze reeks naar Vlaams-Brabant. We treffen er in Aarschot niet alleen één van de grootste en bekendste clubs van Taekwondo Vlaanderen maar wellicht ook de club met de langste naam: Taekwondoclub Ilyo Testelt-Aarschot. Voorzitter Johan Alles stelt zijn club aan ons voor!

Club info

Voor de club in de kijker met Ilyo Aarschot namen we contact op met voorzitter Johan Alles! Hoofdtrainer Ludo Sempels, zijn vrouw Monique Slaets en Johan Alles zijn de drijvende krachten achter de club. Een taekwondoclub die volgend jaar al 35 (!) kaarsjes mag uitblazen? Johan Alles:“Klopt! In 1987 zijn de clubs Sorim uit Langdorp en Nup-Kun-In (de moeraskrijgers) uit Testelt gefuseerd tot het huidige Ilyo. De club uit Testelt, waaruit Ludo stamt, was initieel een karateclub. Waarom de naam Ilyo? Ilyo betekent eenheid maar dat heeft voor ons een dubbele betekenis. Eenheid omdat twee clubs één zijn geworden en omdat op Ilyo iedereen gelijk is.”   

Sport voor de zonen  

Het taekwondoverhaal van Johan Alles begon pas later. Johan: “Ik was op zoek naar een leuke sport voor mijn jonge zonen en kwam zo terecht bij Ilyo. Ik raakte meer en meer betrokken door de jaren en plots was ik voorzitter (lacht). Mijn weg kenmerkt de filosofie van Ilyo vrij goed. Kinderen die aan taekwondo doen en ouders die via hen de club leren kennen en ook aan taekwondo gaan doen. Nog een mooi voorbeeld is Eva Crauwels. Die dame was als kind lid bij ons, kreeg twee kinderen die bij ons taekwondo doen en zelf heeft ze opnieuw de smaak te pakken gekregen en traint ze bij de groep 30-plussers. Op die verhalen zijn we trots als club."

Jaouad Achab

"De grootste drop-out van leden bij clubs gebeurt als ze rond hun 20ste aan een nieuwe fase in hun leven beginnen. Die mensen trachten wij ook aan boord te houden met aangepaste en leuke trainingen. Je moet echt geen Jaouad Achab zijn om op latere leeftijd aan taekwondo te doen. Die boodschap proberen we mee te geven en dat werkt. Zelfs na corona blijft ons ledenaantal stabiel”, vertelt Johan.  

Dure investeringen

Wie zich bij Ilyo aansluit kan alle richtingen uit, volgens Johan. “Wij bieden alle disciplines uit het taekwondo aan. Ons principe is dat we iemand opleiden om een zwarte band te halen. Beslis je dan op een bepaald moment om je te specialiseren in een discipline, gaan we die persoon daar ook zo goed mogelijk bij helpen. Of dat nu sparring, poomsae of zelfs hanmadang is. Dat maakt niet uit. Op vrijdagavond hebben we een extra sparringtraining voor wedstrijdatleten. Om de mensen die competitie willen doen alle kansen te geven,  investeerden we in alle generaties elektronische pantsers en de modernste trainingsapparatuur.”

Verrassende trainingen  

Ook opvallend bij Ilyo is dat de leden nooit weten – op uitzondering van de sparringtraining op vrijdag - wie er welke dag training geeft en wat er op het programma staat? Johan: “Dat doen we bewust om het fris en onvoorspelbaar te houden. We houden er ook aan om onze 9 trainers ook steeds te laten meetrainen. Zo kunnen de trainers elkaar daarna tips en tricks geven over wat goed was en niet”, aldus Johan. 

Open Ilyo

Een vaste afspraak op de taekwondokalender is de Open Ilyo  in september. Al trok het vervelende virus nu al voor de twee jaar een streep door het tornooi? “Een spijtige zaak”, meent Johan. “Maar we kijken uit naar de 25ste editie in 2022. Een tornooi dat we nooit zouden kunnen organiseren zonder onze sterke groep vrijwilligers. Om die mensen aan boord te houden organiseren we ook regelmatig extra-sportieve activiteiten zoals weekenduitstapjes en kampeertrips met de jongeren”, besluit Johan.   

Bedankt voor het gesprek!!

Recent nieuws

Seminarie met GM Kang Ik Pil

In het weekend van 4-5 februari 2023 komen GM Kang Ik Pil en Master Kambiz eindelijk terug naar België.

Lees meer
Sarah Chaari van Team Belgium pakt goud op WK Taekwondo

Sarah Chaari veroverde op het WK Taekwondo in Mexico een gouden medaille in de klasse -62. De eerste vrouwelijke wereldkampioen in de geschiedenis van het Belgische taekwondo.

Lees meer
Ronde tafelgesprek & sparringsdag

Op 19 november vindt er een ronde tafelgesprek plaats voor coaches en trainers te Leuven, op 20 november kunnen atleten deelnemen aan een sparringstraining onder leiding van het topsportteam.

Lees meer
Club in de kijker Taekwondo De Tijgers

Voor de club in de kijker van oktober trokken we naar Rijkevorsel. Daar huist de club Taekwondo de Tijgers van de jonge hoofdtrainer Wannes Van Dooren.

Lees meer
Dag van de trainer

Zaterdag 10 december is het de 'dag van de trainer' in Gent.

Lees meer
Lancering nieuwe kwaliteitslabels

Deze week lanceren we twee nieuwe kwaliteitslabels voor de clubs.

Lees meer
Gezocht: nieuwe collega

Taekwondo Vlaanderen is op zoek naar een nieuwe algemeen coördinator.

Lees meer
Secretariaat gesloten

Het secretariaat zal gesloten zijn op maandag 31 oktober 2022.

Lees meer