Skip to main content

Club in de kijker Sin Nyon Oudenaarde

29

Apr 2022

Het was van Chung Gun Wommelgem in februari geleden dat we nog eens een club in de kijker gezet hadden. Hoog tijd dus voor onze blik te richten op één van de bijna honderd clubs van Taekwondo Vlaanderen. Deze keer trokken we naar Oost-Vlaanderen voor een gesprek met hoofdtrainer en leerkracht Nestor Lambrecht (53) van Sin Nyon Oudenaarde.

Leden informatie

Dag Nestor, Sin Nyon gaat al even mee in het Belgische taekwondo. Hoe lang al?

“De wortels van de clubs dateren van de jaren 70. Toen werd er hier onder de naam Sin Neum de ‘Moo Duk Kwan’ stijl beoefend onder supervisie van Grootmeester en negende dan Beom Jhoo Lee. In 1982 kreeg ik als jonge tiener mijn eerste les in Zingem, één van de trainingslocaties van de club. Dat was een beetje te ver van mijn thuis (lacht) . Maar ik had de smaak van taekwondo wel te pakken. Toen er in Oudenaarde in 1985 een derde trainingslocatie bijkwam, begon mijn taekwondoverhaal echt.”

In 1999 maakte Sin Neum de overstap naar Taekwondo Vlaanderen en kregen jullie de huidige benaming Sin Nyon?

“Door de overstap naar Taekwondo Vlaanderen moesten we op zoek naar een nieuwe naam. Sin Neum stond voor karakter en volharding. Toen suggereerde iemand in de club Sin Nyon wat staat voor nieuw begin. Daarmee sloegen we twee vliegen in één klap. Het was een afgeleide van sin neum en het was ook effectief een nieuwe start."

Je draait dus al lang mee in het taekwondo. Heb je de club zien veranderen in de loop der jaren?

“In de jaren 90 bestond de grote meerderheid van de leden van de club uit volwassenen. Kinderen waren toen de uitzondering. Nu is dat helemaal omgekeerd. Dat komt ook voor een stuk omdat de overheid subsidies geeft aan de sportclubs voor de aansluiting van kinderen en voor volwassenen praktisch nul uitkeert. Er is mij nog iets opgevallen. Voor een club die traditioneel taekwondo aanbiedt had het succes van de Belgische atleten op de Spelen van Rio ook een mindere kant. Mensen dachten plots taekwondo enkel en alleen sparring was. Zeker bij ons in de regio heb ik er tijd en werk moeten insteken om de mensen te overtuigen dat traditioneel taekwondo veel meer is dan alleen olympische sparren.”

Wat onderscheidt Sin Nyon van andere taekwondoclubs?

“We zijn de dag van vandaag nog steeds trouw aan onze roots. Traditioneel taekwondo wordt in onze club nog steeds hoog in het vaandel gedragen. Let wel, alle onderdelen van taekwondo komen aan bod bij Sin Nyon Oudenaarde. We werken met drie verschillende groepen. 6-8, 9-12 en + 12 Op de jeugdtrainingen worden de beginnende leden tot en met 8 jaar op een speelse manier de basistechnieken aangeleerd. Bij groep 2 (9-11j) wordt iets meer discipline verwacht en ligt de nadruk op taekwondo als sport. Bij de +12 wordt meer aandacht besteed aan taekwondo als gevechtskunst en zelfverdediging. Ik waak erover dat we nooit de stempel krijgen van een typische poomsae of sparringclub.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor Sin Nyon?

“Door omstandigheden is mijn trainersbestand tijdens corona geslonken van vijf naar twee trainers. Enkel Alyssa en Branko Hoebeke blijven over. Twee trainers waarvan ik zeer tevreden ben en met wie de samenwerking optimaal verloopt. Hopelijk blijven zij nog lang aan boord bij Sin Nyon. Qua ledenaantallen draaiden we pre-corona jaarlijks rond de 80 à 85 leden. Nu hebben we toch een lichte terugval gekend naar 70 leden. Niet getreurd, we hopen dat we in het seizoen 2022-2023 weer kunnen groeien naar dit aantal.”

Bedankt voor het gesprek!

Recent nieuws

Club in de kijker Sin Nyon Oudenaarde

Voor de club in de kijker van april trokken we naar Oost-Vlaanderen voor een babbel met hoofdtrainer Nestor Lambrecht van Sin Nyon Oudenaarde.

Lees meer
Zilveren plak op WK Poomsae voor Vera Moens

Team Belgium heeft er een zeer succesvol WK Poomsae opzitten! Vera Moens veroverde in de klasse -65 een zilveren medaille. Axelle Bonnez haalde de top-10 in de zeer sterk bezette koningsklasse dames -30 en ook kadet Gabriella Meyvis presteerde sterk met een vijftiende plek.

Lees meer
Planning Open Hanmadang 2022

De inschrijvingen zijn afgesloten en de planning is opgemaakt. Ontdek hier hoe de Open Hanmadang er aan toe zal gaan deze zaterdag.

Lees meer
Info Poomsae Ambassador's Cup en Kosin Demoteam

In het weekend van 7 en 8 mei is het al Korea wat de klok slaat in Edegem. Het Kosin University demoteam geeft op 7 mei een seminarie waarin ze hun geheimen delen van Martial Arts Tricking. Een dag later staat de Korean Ambassador's Cup op het programma.

Lees meer
Word een Safe Sport Allies club

ICES en Thomas More slaagden de handen in elkaar voor een nieuw project, Safe Sport Allies club. Hierin ondersteunen ze clubs in hun aanpak tegen grensoverschrijdend gedrag.

Lees meer
Gezocht: Organisator BK 2023

Wil je graag het BK Kyorugi en BK Poomsae organiseren in 2023? Dien dan zeker je aanvraag in.

Lees meer
Trainingsweekend sparring

In het weekend van 16 en 17 april vind er een heus trainingsweekend sparring plaats. Ontdek er alles over.

Lees meer
Club in de kijker Chung Gun

Voor de club in de kijker van februari trokken we naar Wommelgem voor een gesprek met Louis Michez en Vera Moens over één van de oudste clubs van België: Chung Gun!

Lees meer