Skip to main content

Club in de kijker Nunchaku Kessel

18

Aug 2020

Wie Nunchaku hoort denkt meteen aan het Chinese wapen dat furore maakte nadat Bruce Lee het in zijn films gebruikte vanaf de jaren 60? Voorzitter Freddy Mens: “Geen idee waarom onze stichter Robert Torfs de club vernoemd heeft naar het wapen. Wij trainen anno 2020 alleszins nooit met nunchaku’s.”

Club info

Wie Nunchaku hoort denkt meteen aan het Chinese wapen dat furore maakte nadat Bruce Lee het in zijn films gebruikte vanaf de jaren 60? Voorzitter Freddy Mens: “Geen idee waarom onze stichter Robert Torfs de club vernoemd heeft naar het wapen. Wij trainen anno 2020 alleszins nooit met nunchaku’s.”

De club Nunchaku is gevestigd in de Antwerpse gemeente Nijlen waarvan Kessel een deelgemeente is. De taekwondoclub telt momenteel 25 actieve leden. Hoe is het allemaal begonnen, Freddy?

Freddy Mens:“In de jaren 80 gaf stichter Robert Torfs karatelessen op de club. maar dat is daarna door toedoen van Belgische taekwondopioniers als Louis Michez en Rene Vivet geëvolueerd naar taekwondo. Ik persoonlijk ben begonnen met taekwondo op mijn 45ste door mijn dochter die taekwondo beoefende. Toen Robert verhuisde naar Thailand heeft Peter Matthys de club overgenomen. In 2012 heeft Peter wegens te weinig tijd door werk én privé de club aan mij overgedragen. Ik was toen al op pensioen en in het bezit van een zwarte band. Ik dacht, waarom niet? Ondertussen ben ik er al 70 en doe ik het nog steeds met veel plezier. Er kruipt veel tijd en werk in”, glimlacht Freddy.

Doe jij alles op de club? Zowel het sportieve als het extra-sportieve?

“Veel maar niet alles (lacht). Dat laat mijn gezondheid ook niet meer toe. Voor het sportieve heb ik het geluk dat ik met Kenny Vandijck een hoge dangraad en een krak in zijn vak aan mijn zijde heb. Hij geeft les aan de jongeren en volwassenen. Daarnaast zijn er nog viertal zwarte banden in de club. Ik geef les aan de kinderen.”

Geven jullie les in alle disciplines uit het taekwondo?

“Dat proberen we toch. Kenny is van alle markten thuis en probeert iedereen op de club hiervan te laten proeven. Uiteraard kyorugi en poomsae maar ook hosinsul en breektesten komen aan bod.”

En de leden, vanwaar komen die?

“99 procent komt uit de eigen gemeente. En daar zit alles tussen: kinderen, jongeren, volwassenen, dames, heren, G-sporters, mensen met andere culturele achtergrond. We tellen zelfs twee Russen onder onze leden. We zijn wel meer een recreatieve club dan een competitieve. Een laagdrempelige club ook. Iedereen is welkom bij Nunchaku. Wij dragen goed gedrag en discipline wel hoog in het vaandel.”

Hebben jullie veel concurrentie van andere vechtsportclubs in de gemeente?

“Neen. Dat niet. Ik mag het eigenlijk niet zeggen maar Mun Mu Lier is onze grootste concurrent (lacht). Maar wij kunnen perfect naast elkaar leven hoor. We zijn een kleine club en zijn tevreden over ons ledenaantal. Er zijn wel een paar mensen die soms in Lier gaan meetrainen. Met uitwisseling heb ik ook geen enkel probleem. Een fusie zie ik niet meteen zitten maar dat hoeft ook niet.”

Hoe staat de club er vandaag voor?

“Goed. Door de corona hebben we een tijdje stilgelegen, maar we hebben het seizoen intussen wat langer gemaakt om toch wat compensatie te geven. Er is natuurlijk verval maar er komen ook regelmatig nieuwe leden bij. Onze sporthal in Kessel is verdeeld in compartimenten en wij trainen vlak naast de kantine. Dat zorgt ervoor dat veel mensen onze trainingen zien en geïnteresseerd raken. We mogen zeker niet klagen.”

Bedankt voor het interview!

Recent nieuws

Club in de kijker Jong Saeng

Na Nunchaku Kessel zetten we met Jong Saeng voor u graag een nieuwe club in de kijker!

Lees meer
TKDV-training 19/09/2020

De eerste TKDV-training van dit najaar staat voor de deur. Mis deze unieke editie niet en schrijf je snel in!

Lees meer
Inschrijvingen taekwondokamp met Jaouad staan open

Inschrijvingen taekwondokamp met regerend Europees kampioen Jaouad Achab van 6 tot en met 8 november in Brugge nu open

Lees meer
Internationale Taekwondodag

4 september is de internationale dag van de taekwondo!!

Lees meer
Covid-19 update: fase geel

Wat betekent code geel voor taekwondo?

Lees meer
De taekwondopionier die bevriend was met Bruce Lee en Mohamed Ali

Een portret van een gerespecteerde Grootmeester die taekwondo groot maakte in Amerika en die Bruce Lee en Mohamed Ali zijn vrienden mocht noemen.

Lees meer
Wannes Van Dooren blikt tevreden terug op de taekwondostage 2020

De taekwondostage 2020 in Brugge zit erop! Van maandag 10 augustus tot en met vrijdag 14 augustus genoten 12 kinderen onder de deskundige leiding van Wannes Van Dooren en Tamerlan Galegaev van een midweek lang taekwondo, sport en véél plezier.

Lees meer
Club in de kijker Nunchaku Kessel

Sinds de start van de zomer hebben we de rubriek 'club in de kijker' weer nieuw leven ingeblazen. De eerste club die de revue passeerde, is de kleine maar gezellige club Nunchaku Kessel.

Lees meer