“Hoe het allemaal begon, herhaalt Moustapha onze vraag. “Als jonge kerel ben ik samen met mijn ouders op 10-jarige leeftijd verhuisd van Marokko naar België. Mijn ouders hebben toen een huis gevonden in Halle en in die gemeente ben ik nooit meer vertrokken. Taekwondo? Als kind was ik al verzot op vechtsporten. Ik heb judo, karate en Kung Fu gedaan tot ik bij Grootmeester Beom Jhoo Lee Ju het zogenaamde ‘karate volant’ leerde kennen. Wat dus later taekwondo bleek te zijn (lacht). Het explosieve karakter, de flitsende trainingen. Ik was er meteen weg van.”
Brussel als zenuwcentrum van Europese taekwondo
Moustapha:“Ik heb geen enkele stap overgeslagen in de clubs waar ik actief was. In 1995 vond ik de tijd rijp om zelf een club op te richten. Dat is dan Mudukwan Academy (Academy Halle en Pole Brussel) geworden. De naam Mudukwan is afgeleid van Moo Duk Kwan, één van de originele kwans uit Zuid-Korea. Al vrij snel na de oprichting hoorden we bij de sterkste sparringclubs van België. Het eerste grote succes kwam er in 2002 toen we met Abeldelkrim Hohoud een vice Europese kampioen in de club hadden. Ik was in die periode ook hoofdcoach van het Belgische team waarin Laurence Rase als eerste Belgische ooit op de Olympische Spelen van Athene 2004 vocht. Vergeet ook niet de vice wereldtitel van mijn atleet Abdelkader Zrouri in 2005. In 2004 en 2008 was hij geselecteerd voor Olympische Spelen. Ja, de periode 2000-2006 waren de echte hoogdagen! Brussel was toen even het zenuwcentrum van het Europese sparring”, vertelt Moustapha.
Veel meisjes
Zowel de club in Brussel als in Halle doen het heel goed qua ledenaantallen? Moustapha: “Er wonen veel kinderen in Brussel en die worden vanuit de stad sterk aangemoedigd om te gaan sporten. Het motto is ‘sport voor iedereen’ en dat mag je heel letterlijk nemen in onze sportclubs. Je vindt hier alle leeftijden en culturen terug. Door de gunstige subsidieregelingen, kan een Brussels kind aan een zeer democratische prijs een heel schooljaar taekwondo beoefenen. Wist je trouwens dat er in onze club opvallend veel meisjes aangesloten zijn? Ze willen zich kunnen verdedigen, ze vinden de trainingen leuk en dan doet de mond-aan-mond reclame doet zijn werk.” Moustapha is ervaringsdeskundige in olympisch sparren. Maar wordt er ook andere taekwondo-disciplines onderwezen in de club? Akkouh: “Zelfverdediging komt ook regelmatig aan bod. We hebben een poomsae werking gehad maar die heeft een tijdje op een laag pitje gestaan. Maar omdat recent nog een aantal leden vroegen om poomsaeles, zijn we van plan de werking volgend seizoen nieuw leven in te blazen.”
Afrika
Moustapha deed dus veel ervaringen op als coach. Ervaringen die hem vooral in het Afrikaanse continent erg gegeerd maakten. Van Niger over Marokko tot Tsjaad en Congo. Allemaal deden ze in de loop der jaren een beroep op de taekwondo-expertise van Moustapha. In 2019 werd hij door World Taekwondo officieel erkend als één van de twintig educators ter wereld. Moustapha: “Ik blijf nog steeds dezelfde persoon. Je kan mij vandaag de kleinste kinderen zien trainen in onze club in Brussel en het kan zomaar dat ik één dag later een Afrikaanse deelnemer aan de Spelen aan het trainen ben. Natuurlijk kan ik niet meer aan alle groepen les geven maar ik heb mijn trouwe hulpcoaches Abdel, Khalid, Christian die al decennia lang aan mijn zijde staan. De filosofie van ons trainersteam is: elke taekwondo beoefenaar binnen een evenwichtig en bevredigend kader zijn maximaal potentieel laten bereiken. Of dat nu de occasionele recreatieve sporter is of een kandidaat wereldkampioen, maakt voor ons niets uit.”
Bedankt voor het gesprek!