Dag Norddine, KWAN is nog een vrij jonge club?
“Klopt. Ik stond samen met hoofdtrainer Dawoud Asakerh mee aan de wieg van de club bij de oprichting in 2009. Ik ben er toen ingerold omdat mijn kinderen aan taekwondo wilden doen en er geen mogelijkheden in de nabije buurt waren. Vandaag hou ik mij bezig met alle extra-sportieve zaken (administratie, financiën, logistiek) maar ik ben ook op elke training aanwezig. Het pure sportieve verhaal is voor hoofdtrainer Dawoud Asakerh en de trainers.”
We lezen vaak dat Kwan meer is dan een sportclub?
“Alle kinderen uit het dichtbevolkte Neder-Over-Heembeek hebben nood aan beweging, aan sport. Ook zij die het thuis met iets minder moeten stellen. Van bij de start was de insteek dat we een laagdrempelige club wilden zijn die voor iedereen toegankelijk is. Een kind dat hier een jaar komt trainen kost de club 500 euro per jaar. Het lidgeld bedraagt minder dan de helft. Zo houden we het betaalbaar voor iedereen. We werken veel samen met lokale instanties (zoals onder onder andere ‘Les Petits Debrouillards’ en schoolloopbaanbegeleiding) die kinderen en jongeren ondersteunen in hun ontwikkeling.”
Jullie moeten – in normale tijden- zelfs regelmatig een ledenstop invoeren?
“Bij 200 leden hebben we onze maximumcapaciteit bereikt. Als we niet op de rem gaan staan, ben ik zeker dat we meer dan 300 leden hebben. Dat succes komt vooral door de mond-aan-mond reclame in de buurt. De kinderen genieten van de tijd die ze spenderen in hun sportclub. Het is hun uitlaatklep. Tegelijk groeien ze in veel opzichten en worden ze meer volwassen door de beoefening van taekwondo. Het is meer dan een sport, het is een krijgskunst. Dat verhaal spreekt aan bij kinderen en ouders.”
Aan de andere kant hebben jullie ook wel sparringtalenten in huis. We zien KWAN regelmatig terug op regionale tornooien, maar ook op wereldbekertornooien zijn jullie vaste klanten?
“De kracht van onze club is tweeledig. We zetten in op sportbeleving en ontwikkeling van het kind, maar iemand die voluit wil gaan in sparring proberen we evenzeer alle kansen te bieden. Elke dag zien we hier jonge talenten die niet liever willen dan hun kunsten aan de buitenwereld tonen.”
De realiteit van vandaag is helaas anders. Enkel de U13 mag binnen komen trainen en voor veel -18-jarigen begint de lockdown en het niet mogen sporten in clubverband door te wegen?
“(knikt) Het zijn zware tijden, hein! We proberen contact te houden met onze leden via telefoon en de sociale netwerken. Ik hoop dat het goede weer aanhoudt zodat we binnenkort met kleine groepen aan de slag kunnen gaan in open lucht.”
Bedankt voor het gesprek!