Skip to main content

Club in de kijker KWAN Academy

25

Feb 2021

Na een passage in Lubbeek bij Jibjung rijden we slechts een klein stukje verder voor de club in de kijker van februari. We houden namelijk voor het eerst halt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en legden ons te luister bij Norddine Achaibi van de club KWAN Academy. Een babbel over laagdrempelig sporten, ledenstops en de hoop om snel weer normaal te kunnen trainen.

Club info

Dag Norddine, KWAN is nog een vrij jonge club? 

“Klopt. Ik stond samen met hoofdtrainer Dawoud Asakerh mee aan de wieg van de club bij de oprichting in 2009. Ik ben er toen ingerold omdat mijn kinderen aan taekwondo wilden doen en er geen mogelijkheden in de nabije buurt waren. Vandaag hou ik mij bezig met alle extra-sportieve zaken (administratie, financiën, logistiek) maar ik ben ook op elke training aanwezig. Het pure sportieve verhaal is voor hoofdtrainer Dawoud Asakerh en de trainers.” 

We lezen vaak dat Kwan meer is dan een sportclub? 

“Alle kinderen uit het dichtbevolkte Neder-Over-Heembeek hebben nood aan beweging, aan sport. Ook zij die het thuis met iets minder moeten stellen. Van bij de start was de insteek dat we een laagdrempelige club wilden zijn die voor iedereen toegankelijk is. Een kind dat hier een jaar komt trainen kost de club 500 euro per jaar. Het lidgeld bedraagt minder dan de helft. Zo houden we het betaalbaar voor iedereen. We werken veel samen met lokale instanties (zoals onder onder andere ‘Les Petits Debrouillards’ en schoolloopbaanbegeleiding) die kinderen en jongeren ondersteunen in hun ontwikkeling.” 

Jullie moeten – in normale tijden- zelfs regelmatig een ledenstop invoeren?  

“Bij 200 leden hebben we onze maximumcapaciteit bereikt. Als we niet op de rem gaan staan, ben ik zeker dat we meer dan 300 leden hebben. Dat succes komt vooral door de mond-aan-mond reclame in de buurt. De kinderen genieten van de tijd die ze spenderen in hun sportclub. Het is hun uitlaatklep. Tegelijk groeien ze in veel opzichten en worden ze meer volwassen door de beoefening van taekwondo. Het is meer dan een sport, het is een krijgskunst. Dat verhaal spreekt aan bij kinderen en ouders.” 

Aan de andere kant hebben jullie ook wel sparringtalenten in huis. We zien KWAN regelmatig terug op regionale tornooien, maar ook op wereldbekertornooien zijn jullie vaste klanten? 

“De kracht van onze club is tweeledig. We zetten in op sportbeleving en ontwikkeling van het kind, maar iemand die voluit wil gaan in sparring proberen we evenzeer alle kansen te bieden. Elke dag zien we hier jonge talenten die niet liever willen dan hun kunsten aan de buitenwereld tonen.” 

De realiteit van vandaag is helaas anders. Enkel de U13 mag binnen komen trainen en voor veel -18-jarigen begint de lockdown en het niet mogen sporten in clubverband door te wegen?  

“(knikt) Het zijn zware tijden, hein! We proberen contact te houden met onze leden via telefoon en de sociale netwerken. Ik hoop dat het goede weer aanhoudt zodat we binnenkort met kleine groepen aan de slag kunnen gaan in open lucht.”   

Bedankt voor het gesprek!

Recent nieuws

Club in de kijker KWAN Academy

De club in de kijker van februari 2021 zet voor het eerst een club uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de spotlight! Wij belden met beheerder Norddine Achaibi en kwamen te weten dat KWAN niet zomaar een sportclub is.

Lees meer
Hoe zou het zijn met...Amber Pannemans?

De 22-jarige Amber Pannemans maakte lange tijd deel uit van de topsportwerking sparring, maar besloot in 2017 alles op haar studies te zetten. Wij namen contact op met Amber om te horen hoe het vandaag met haar gaat?

Lees meer
Webinar - Hoe omgaan met 'straffe gasten'?

Op 29 maart is het weer webinar-tijd voor onze trainers.

Lees meer
Jaarlijkse Algemene Vergadering

Zondag 28 februari is het tijd voor de Jaarlijkse Algemene Vergadering.

Lees meer
Interview met Jelle Vicca en Erik Baert over de talentdetectietrainingen

Da talentdetectietrainingen voor U13 in het sparring en poomsae in de wintermaanden waren een groot succes. Wij blikten met coaches Jelle Vicca en Erik Baert uitgebreid terug op de trainingen.

Lees meer
Belgian Open Poomsae 2021 - The Online Edition

Geen Belgian Open Taekwondo in Lommel dit jaar omwille van corona. Het goede nieuws is dat er dit jaar wel een Belgian Open Online Poomsae 2021 komt. En dat in het vaste weekend van de Belgian Open op 19, 20 en 21 maart.

Lees meer
Corona-update: 29 januari 2021

Vanaf 1 februari veranderen de maatregelen rond sportclubs. Ontdek hier wat er net verandert.

Lees meer
Club in de kijker: Jibjung Taekwondo

Ook in 2021 zetten we de clubs van Taekwondo Vlaanderen graag voor u in de kijker. Eerst aan de beurt in dit nieuwe jaar is de jonge club Jibjung Taekwondo uit Pellenberg. Concentrated Power onder leiding van Kristof Tamsin in Vlaams-Brabant!

Lees meer