Skip to main content

Club in de kijker Keumgang Genk

26

Aug 2022

De club in de kijker van augustus is met Rosario Ieracitano van Keumgang Genk. Wij voelden de sympathieke hoofdtrainer aan de tand over verschillende onderwerpen. De focus lag natuurlijk voornamelijk op taekwondo maar we ontdekten dat de man nog vele andere talenten heeft.

Club info

DE START

Bij de club in de kijker openen we traditioneel met de vraag hoe het allemaal begonnen is? Rosario:“Als stoer manneke van 10 jaar wilde ik mij heel graag aansluiten bij een vechtsportclub. Ik ben van Genk dus de stap naar het Keumgang Genk van toenmalig hoofdtrainer Xavier Bas (lidnummer 16 bij Taekwondo Vlaanderen) was toen een logische stap. Ik ben er sindsdien nooit meer vertrokken. Na een eerdere bestuursverandering heb ik in 2010 als toenmalig hulptrainer de club overgepakt van Bruno Porcu. Plots was ik alles op de club. Hoofdtrainer, secretaris, zelfs psycholoog (lacht)… Vooral het administratieve luik dat er bij kwam, woog in het begin wel zwaar door. In mijn debuutjaren als hoofdcoach kopieerde ik vooral wat mijn vorige hoofdtrainers deden. Gaandeweg heb ik mijn eigen stijl van lesgeven ontwikkeld en dat werkt goed.”

DE AANPAK

“We moeten daar niet flauw over doen: Keumgang Genk is vooral een kyorugiclub”, zegt Rosario onomwonden. "Sparring spreekt ook veruit het meeste aan bij de Genkse jongeren. Natuurlijk integreren we ook andere disciplines zoals poomsae en hosinsul in onze trainingen. Vanaf komend seizoen wil ik er nog meer aandacht aan besteden. Bij deze: wij zijn op dit moment op zoek naar een trainer Poomsae. Wie zich geroepen voelt, bel mij? Onze ledengroep bestaat uit een gezonde mix van nationaliteiten gaande van 6 tot ongeveer 24 jaar. Mijn zus Diana en ikzelf nemen al de trainingen voor onze rekening. Zij traint de jongste groep en ik train de oudere jeugd. Maar het gebeurt ook dat we de groepen door elkaar halen. De jonge kinderen vinden het fantastisch als ze een trap mogen voordoen aan de tieners. Heerlijk om te zien. Discipline dragen we allebei hoog in het vaandel. Je leert kinderen tenslotte vechtsporttechnieken”, aldus Rosario.

DE COMPETITIE

Rosario:”We draaien gemiddeld aan een 30-tal leden per seizoen. Daar zijn we tevreden mee. Genk heeft immers een zeer groot aanbod aan (vecht)sportclubs en – laten we eerlijk zijn - de hype rond taekwondo is niet meer zo groot vandaag. Maar ik ga er prat op dat we met 90 procent van de leden -  die langer dan één jaar op de club zijn - naar de competities gaan. We hebben een vaste kern van minstens 15 tot 18 leden die meegaan op wedstrijden. We proberen de drempel naar competitie voor onze clubleden ook zo laag mogelijk te houden. Op de maandelijkse Provinciale training van Limburg oefenen ze tegen andere kinderen. Bovendien organiseren wij met de Genk Open jaarlijks ons eigen tornooi. Zo kunnen ze in een vertrouwde omgeving met hun eigen ogen zien hoe het er aan toegaat op een wedstrijd. Dat alles samen maakt de drempel naar wedstrijden kleiner.”

DE REST

Als voltijds projectleider in de elektriciteit, rockzanger, vader van drie kinderen en hoofdtrainer van een taekwondoclub heeft Rosario het héél druk? Rosario:“Maar ik zou het niet anders willen. Te rustig is helemaal niets voor mij. De taekwondotrainingen zijn er drie keer per week op maandag, donderdag en zaterdag. Het zingen in een band heeft even op een lager pitje gestaan maar vanaf september gaan we weer repeteren. Ons genre? Het zwaardere werk. Metal. Mijn agenda zit voortaan dus helemaal vol maar zo heb ik het graag”, besluit Rosario.

Bedankt vor het gesprek!

Recent nieuws

Interview met Hassan Sadeghi over olympische selectie

Internationaal scheidsrechter Hassan Sadeghi is geselecteerd voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. Wij hadden een leuke babbel met de Gentenaar over zijn deelname aan het grootste sportevent ter wereld.

Lees meer
Stel je kandidaat voor onze commissiewerking 2024-2025

Wil jij je graag inzetten om de werking van Taekwondo Vlaanderen te ondersteunen? Dan is onze commissiewerking wel iets voor jou. Ontdek er alles over via onderstaande link.

Lees meer
Loting Belgisch Kampioenschap Poomsae 18/05/2024

De loting voor het BK Poomsae 2024 is bekend. Ontdek hem hier.

Lees meer
Club in de kijker: Taekwondo Jongyeong

Voor de club in de kijker van april hadden we een leuke babbel met hoofdtrainer Fatiha Laalam van Taekwondo Jongyeong.

Lees meer
Webinar: een goede website hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

Op maandag 06/05/2024 zal Jeffrey Excelmans jullie mee op pad nemen over hoe je het opzetten van een goede website het best aanpakt. Dit webinar wordt volledig gratis aangeboden.

Lees meer
Ronde tafelgesprek met technisch directeur topsport Dave Cook

Op zaterdag 20 april organiseert Dave Cook een nieuw rondetafelgesprek voor coaches en trainers. Met op zondag 2 juni een vervolg-praktijksessie. Ontdek er alles over.

Lees meer
Loting Open Challenge Cup Poomsae 2024

De loting voor de A-klasse is bekend. Ontdek ze hier.

Lees meer
Loting A-klasse Open Poomsae Diest 2024

Ontdek de loting voor de A-klasse hier.

Lees meer