Skip to main content

Club in de kijker Keumgang Genk

26

Aug 2022

De club in de kijker van augustus is met Rosario Ieracitano van Keumgang Genk. Wij voelden de sympathieke hoofdtrainer aan de tand over verschillende onderwerpen. De focus lag natuurlijk voornamelijk op taekwondo maar we ontdekten dat de man nog vele andere talenten heeft.

Club info

DE START

Bij de club in de kijker openen we traditioneel met de vraag hoe het allemaal begonnen is? Rosario:“Als stoer manneke van 10 jaar wilde ik mij heel graag aansluiten bij een vechtsportclub. Ik ben van Genk dus de stap naar het Keumgang Genk van toenmalig hoofdtrainer Xavier Bas (lidnummer 16 bij Taekwondo Vlaanderen) was toen een logische stap. Ik ben er sindsdien nooit meer vertrokken. Na een eerdere bestuursverandering heb ik in 2010 als toenmalig hulptrainer de club overgepakt van Bruno Porcu. Plots was ik alles op de club. Hoofdtrainer, secretaris, zelfs psycholoog (lacht)… Vooral het administratieve luik dat er bij kwam, woog in het begin wel zwaar door. In mijn debuutjaren als hoofdcoach kopieerde ik vooral wat mijn vorige hoofdtrainers deden. Gaandeweg heb ik mijn eigen stijl van lesgeven ontwikkeld en dat werkt goed.”

DE AANPAK

“We moeten daar niet flauw over doen: Keumgang Genk is vooral een kyorugiclub”, zegt Rosario onomwonden. "Sparring spreekt ook veruit het meeste aan bij de Genkse jongeren. Natuurlijk integreren we ook andere disciplines zoals poomsae en hosinsul in onze trainingen. Vanaf komend seizoen wil ik er nog meer aandacht aan besteden. Bij deze: wij zijn op dit moment op zoek naar een trainer Poomsae. Wie zich geroepen voelt, bel mij? Onze ledengroep bestaat uit een gezonde mix van nationaliteiten gaande van 6 tot ongeveer 24 jaar. Mijn zus Diana en ikzelf nemen al de trainingen voor onze rekening. Zij traint de jongste groep en ik train de oudere jeugd. Maar het gebeurt ook dat we de groepen door elkaar halen. De jonge kinderen vinden het fantastisch als ze een trap mogen voordoen aan de tieners. Heerlijk om te zien. Discipline dragen we allebei hoog in het vaandel. Je leert kinderen tenslotte vechtsporttechnieken”, aldus Rosario.

DE COMPETITIE

Rosario:”We draaien gemiddeld aan een 30-tal leden per seizoen. Daar zijn we tevreden mee. Genk heeft immers een zeer groot aanbod aan (vecht)sportclubs en – laten we eerlijk zijn - de hype rond taekwondo is niet meer zo groot vandaag. Maar ik ga er prat op dat we met 90 procent van de leden -  die langer dan één jaar op de club zijn - naar de competities gaan. We hebben een vaste kern van minstens 15 tot 18 leden die meegaan op wedstrijden. We proberen de drempel naar competitie voor onze clubleden ook zo laag mogelijk te houden. Op de maandelijkse Provinciale training van Limburg oefenen ze tegen andere kinderen. Bovendien organiseren wij met de Genk Open jaarlijks ons eigen tornooi. Zo kunnen ze in een vertrouwde omgeving met hun eigen ogen zien hoe het er aan toegaat op een wedstrijd. Dat alles samen maakt de drempel naar wedstrijden kleiner.”

DE REST

Als voltijds projectleider in de elektriciteit, rockzanger, vader van drie kinderen en hoofdtrainer van een taekwondoclub heeft Rosario het héél druk? Rosario:“Maar ik zou het niet anders willen. Te rustig is helemaal niets voor mij. De taekwondotrainingen zijn er drie keer per week op maandag, donderdag en zaterdag. Het zingen in een band heeft even op een lager pitje gestaan maar vanaf september gaan we weer repeteren. Ons genre? Het zwaardere werk. Metal. Mijn agenda zit voortaan dus helemaal vol maar zo heb ik het graag”, besluit Rosario.

Bedankt vor het gesprek!

Recent nieuws

Interview Caroline Volders en Fenne Steenaerts

Caroline Volders en Fenne Steenaerts veroverden een medaille op het EK taekwondo voor junioren. Dat vroeg uiteraard een woordje uitleg van de dames zelf.

Lees meer
Caroline Volders vice-Europees kampioen

Caroline Volders heeft op het EK Taekwondo voor junioren een zilveren medaille veroverd in de klasse -55.

Lees meer
Brons voor Fenne Steenaerts op dag 1 EK Junioren in Tallinn

De Halense Fenne Steenaerts heeft brons veroverd in de klasse -46 op het EK Taekwondo voor junioren in Tallinn.

Lees meer
14/8 Brugdag TKDV office

14/8 en 15/8 (O.L.V.H.) is de TKDV office gesloten.

Lees meer
Hoofdtrainers winnaars clubklassementen aan het woord

Taekwondoschool Keumgang in het sparring en Chung Gun Wommelgem in het poomsae waren de winnaars van de interclub seizoen 20222-2023. Wij lieten de hoofdtrainers Jeffrey Excelmans en Louis Michez aan het woord over de sleutel naar het succes.

Lees meer
Ronde tafelgesprek Topsport

Op zaterdag 2 september organiseert Technisch Directeur Topsport, Dave Cook, een ronde tafelgesprek voor coaches. Thema van het gesprek: 'What does success look like?'

Lees meer
Een vleuge Colombia bij T-JOO in Elewijt

Daniel Steenssens (11) woont in Colombia maar beoefent nu voor een tijdje taekwondo bij de TKDV-club T-JOO in Elewijt.

Lees meer
Zomerregeling 2023

Tijdens de zomermaanden zal onze TKDV-office dagelijks geopend zijn van 9u-13u.

Lees meer