Skip to main content

Club in de kijker Jong Saeng

04

Sep 2020

Jong Saeng is een grote club die zijn thuisbasis heeft in de Antwerpse gemeente Sint-Katelijne-Waver en maar liefst 85 actieve leden telt. Volgens hoofdtrainer Benny Nuyens (50) staat Jong Saeng voor ‘een toffe en familiale club waar op een kwalitatieve manier de krijgskunst taekwondo wordt beoefend’.

Activiteit

Dag Benny, op jullie website lezen we dat Jong Saeng nog een vrij jonge taekwondoclub is, die werd opgericht in 2004?

Benny: “Klopt. De club was bij zijn geboorte in 2004 een club waar zowel Hapkido (Hapkido is eveneens een Koreaanse zelfverdedigingskunst) alsook taekwondo werd onderwezen maar na een jaar later is enkel taekwondo overgebleven. Ikzelf heb mijn eerste stappen in de club gezet in 2006 en waarbij ik vrij snel het toonmalige bestuur van de club kwam versterken. Vlak na het behalen van mijn rode band binnen de club heb ik bij Sport Vlaanderen (toen nog beter gekend als Bloso) mijn trainersdiploma behaald. In 2017 hebben we met een fijne groep mensen de club overgenomen en met succes verder gezet.

Jong Saeng is sinds 2004 uitgegroeid tot een grote club met 85 actieve leden. Jullie hebben ook behoorlijk weinig uitval van leden. Wat is jullie geheim?

“Los vertaald betekent Jong Saeng familie, het gewone volk van elke dag. Daar staan we ook voor: een toffe en familiale club waar op een kwalitatieve manier een krijgskunst wordt beoefend. Maar om terug te komen op je vraag: kwaliteit boven kwantiteit! En dan praat ik niet alleen over het taekwondo-aanbod dat wordt gegeven. Wij geven trouwens alles in de club: krijgskunst, poomsae, sparren, hanmadang, breektechnieken voor elks wat wils. Ook de organisatie van uitstappen en clubactiviteiten in een familiaal kader, is bij ons even belangrijk als het beoefenen en het bevorderen van de krijgskunst, maar naast het sportieve en ontspannende karakter is een goed clubbestuur van vitaal belang voor een goede club.”

Is er veel concurrentie met andere sportclubs?

“In onze zaal is ook een thaiboksclub actief en in de gemeente vind je ook een karateclub en vroeger was er ook nog een judoclub binnen de gemeente. Soms zien we leden vertrekken en zich aansluiten bij een andere vechtsportclub, maar sommigen keren ook terug als ze van een andere sport geproefd hebben. We zijn een redelijk standvastige club omdat we zoveel tijd en moeite stoppen in het familiale karakter.”

Hoe heeft de coronacrisis jullie club beïnvloed?

“We hebben als club altijd voorzichtig geboerd met het oog op een mindere periode m.a.w. we hebben een kleine buffer. Neemt niet weg dat het de komende jaren misschien iets moeilijker zal worden door de corona.”

En praktisch?

“Tijdens de lockdown hebben we onze leden proberen in beweging te houden met Facebook-challenges. Toen we weer naar buiten mochten, hebben we volgens de richtlijnen de trainingen weer hervat. Eerst zijn we op een groot privé-terrein buiten gaan trainen. Dat werd zeer gesmaakt door onze leden en de ouders. En toen we daarna weer binnen mochten gaan trainen, hebben we dat ook gedaan.  Bovendien hebben we ons seizoen ook met één maand verlengd omdat we een tijdje verplicht moesten sluiten. Naar komend seizoen toe, zijn we helemaal coronaproof. We hebben twee corona-verantwoordelijken aangesteld die erop moeten toezien dat alle maatregelen correct nageleefd worden. Leuk is anders, maar de mensen zijn ergens ook blij. Blij dat ze weer kunnen sporten, blij dat ze weer kunnen praten met elkaar. We moeten ons optrekken aan het positieve in deze bijzondere tijden.”

Bedankt voor het interview!

Recent nieuws

Corona-update 27 juni

Vanaf 27 juni startte de zomerversoepelingen. We lijsten de belangrijkste zaken voor jullie hieronder kort op per leeftijd.

Lees meer
Club in de kijker: Mudukwan Academy

In juni zetten we voor u de club Mudukwan Academy uit Brussel in de kijker! Wij spraken met hoofdtrainer Moustapha Akkouh. Een man die dag in, dag uit met olympisch taekwondo bezig is op alle niveaus.

Lees meer
Afscheidsinterview Nicholas Corten

Nicholas Corten heeft een punt gezet achter zijn topsportloopbaan! Samen met Taekwondo Vlaanderen blikt hij nog één keer terug op zijn afscheid.

Lees meer
Corona-update 9 juni

Vanaf woensdag 9 juni gaan de volgende versoepelingen in. Maar wat betekent dit voor jouw club?

Lees meer
Hoe zou het zijn met...Salaheddine Bensalah?

In de rubriek 'Hoe zou het zijn met...' spraken we met ex-topsporter Salaheddine Bensalah. De ex-jeugdkampioen uit Antwerpen staat binnenkort voor de klas en geeft ook training bij zijn moederclub Taekwondo Progress Antwerpen.

Lees meer
Infosessie G-sport in mijn club

Tijdens deze infosessie geven we meer informatie over G-sport in de club, de G-sport-werking van TKDV en ons heuse G-sport project!

Lees meer
Interview met Hanne Jacobs van AWEL vzw

Taekwondo Vlaanderen, KTA Taekwondo en Range Sports sloegen de handen in elkaar voor de organisatie van de Online Belgian Open Taekwondo. Een deel van de opbrengst ging naar de vzw AWEL. Waarom net dat goede doel werd gekozen, leest u in dit artikel!

Lees meer
Club in de kijker Kukkiwon Bredene

In mei zetten we de West-Vlaamse club Kukkiwon Bredene in de kijker. Hoofdtrainer Shane Vermet (33) nam die functie destijds op toen hij amper 18 jaar was. Een unicum in het Belgische taekwondo.

Lees meer