Skip to main content

Club in de kijker: Chon Ji Schilde

23

Apr 2021

De maand loopt af en dat betekent dat het weer tijd is voor een nieuwe club in de kijker. Deze keer gingen we langs in Schilde voor een virtueel bezoek aan de club Chon Ji.

Club info

Lidnummer 3! Dat cijfer staat er te blinken achter de naam van Chon Ji Schilde als we de naam van de club ingeven in ons ledensysteem. Een van de eerste clubs bij de federatie dus! Leden van het eerste uur met lidnummers 11 en 13, respectievelijk Dirk Smets en Fred Van Eesbeke, beoefenen er de dag van vandaag nog steeds hun favoriete sport. Kortom, Chon Ji Schilde, dat Hemel en Aarde betekent, is een club met een rijke geschiedenis!

Van jiu-jitsu naar taekwondo

Dat bevestigt ons ook de huidige hoofdtrainer Eric Ceunis (55). “Het ontstaan van de club gaat al terug tot ergens in de jaren 70”, vertrouwt Eric ons toe. “Ikzelf ben erbij gekomen in 1988. Ik had destijds al eerder geproefd van judo en jiu-jitsu. Op een bepaald moment kwam het zo uit dat ik omwille van mijn job niet meer tijdens de week kon gaan trainen. De taekwondoclub in Schilde trainde destijds op zondag en dat kwam mij perfect uit. De eerste stap was gezet en ik ben er nooit meer vertrokken”, glimlacht Eric.

Zevende dan?

Taekwondo had dus snel een plek in zijn hart veroverd. Maar hij wilde om nog één specifieke reden graag doorgroeien in de Koreaanse krijgskunst. Eric:“Bij die andere vechtsporten had ik niet het gevoel dat ik mijn hele pad had afgewerkt. Dat wilde ik bij taekwondo wel absoluut doen. In 1994 heb ik mijn zwarte gordel gehaald en toen vroeg Dirk Smets mij of ik interesse had om trainer te worden. In 2006 is de club omgevormd tot een VZW door Philippe Mathieu, Jan Van Eeckhoven en mezelf en ben ik hoofdtrainer geworden. Ondertussen heb ik ook mijn zesde dan. Of er nog een zevende dan komt? Normaal zou ik volgend jaar voor mijn zevende dan kunnen gaan. Dan ben ik 56 jaar. Gaat dat nog lukken? (mijmert) Ik heb er eigenlijk wel zin in”, vertelt Eric.

Zuid-Korea in een notendop

Anno 2021 draait Chon Ji Schilde met een gemiddelde van 55 à 60 leden. Eric: “In onze club wordt  taekwondo hoofdzakelijk vanuit een recreatieve basis beoefend. We doen alles wat taekwondo te bieden heeft. En als er iemand van de leden aangeeft ‘ik wil graag binnen x-aantal tijd competitie gaan doen in sparring of poomsae’ zullen we die persoon ook graag klaarstomen hiervoor. Geen probleem! Kortom, we spelen in wat de leden willen. De Koreaanse vechtsport Hapkido maakt ook een klein onderdeel uit van ons lessenpakket. Voor mensen die zich niet kunnen vinden in het trappen en het iets rustiger willen aanpakken. Dat vertaalt zich ook in onze leden. Met onze vier trainers geven we les aan mensen van 7 tot 70 jaar”, besluit Eric.

Recent nieuws

Corona-update 27 juni

Vanaf 27 juni startte de zomerversoepelingen. We lijsten de belangrijkste zaken voor jullie hieronder kort op per leeftijd.

Lees meer
Club in de kijker: Mudukwan Academy

In juni zetten we voor u de club Mudukwan Academy uit Brussel in de kijker! Wij spraken met hoofdtrainer Moustapha Akkouh. Een man die dag in, dag uit met olympisch taekwondo bezig is op alle niveaus.

Lees meer
Afscheidsinterview Nicholas Corten

Nicholas Corten heeft een punt gezet achter zijn topsportloopbaan! Samen met Taekwondo Vlaanderen blikt hij nog één keer terug op zijn afscheid.

Lees meer
Corona-update 9 juni

Vanaf woensdag 9 juni gaan de volgende versoepelingen in. Maar wat betekent dit voor jouw club?

Lees meer
Hoe zou het zijn met...Salaheddine Bensalah?

In de rubriek 'Hoe zou het zijn met...' spraken we met ex-topsporter Salaheddine Bensalah. De ex-jeugdkampioen uit Antwerpen staat binnenkort voor de klas en geeft ook training bij zijn moederclub Taekwondo Progress Antwerpen.

Lees meer
Infosessie G-sport in mijn club

Tijdens deze infosessie geven we meer informatie over G-sport in de club, de G-sport-werking van TKDV en ons heuse G-sport project!

Lees meer
Interview met Hanne Jacobs van AWEL vzw

Taekwondo Vlaanderen, KTA Taekwondo en Range Sports sloegen de handen in elkaar voor de organisatie van de Online Belgian Open Taekwondo. Een deel van de opbrengst ging naar de vzw AWEL. Waarom net dat goede doel werd gekozen, leest u in dit artikel!

Lees meer
Club in de kijker Kukkiwon Bredene

In mei zetten we de West-Vlaamse club Kukkiwon Bredene in de kijker. Hoofdtrainer Shane Vermet (33) nam die functie destijds op toen hij amper 18 jaar was. Een unicum in het Belgische taekwondo.

Lees meer