Skip to main content

Club in de kijker: Chon Ji Schilde

23

Apr 2021

De maand loopt af en dat betekent dat het weer tijd is voor een nieuwe club in de kijker. Deze keer gingen we langs in Schilde voor een virtueel bezoek aan de club Chon Ji.

Club info

Lidnummer 3! Dat cijfer staat er te blinken achter de naam van Chon Ji Schilde als we de naam van de club ingeven in ons ledensysteem. Een van de eerste clubs bij de federatie dus! Leden van het eerste uur met lidnummers 11 en 13, respectievelijk Dirk Smets en Fred Van Eesbeke, beoefenen er de dag van vandaag nog steeds hun favoriete sport. Kortom, Chon Ji Schilde, dat Hemel en Aarde betekent, is een club met een rijke geschiedenis!

Van jiu-jitsu naar taekwondo

Dat bevestigt ons ook de huidige hoofdtrainer Eric Ceunis (55). “Het ontstaan van de club gaat al terug tot ergens in de jaren 70”, vertrouwt Eric ons toe. “Ikzelf ben erbij gekomen in 1988. Ik had destijds al eerder geproefd van judo en jiu-jitsu. Op een bepaald moment kwam het zo uit dat ik omwille van mijn job niet meer tijdens de week kon gaan trainen. De taekwondoclub in Schilde trainde destijds op zondag en dat kwam mij perfect uit. De eerste stap was gezet en ik ben er nooit meer vertrokken”, glimlacht Eric.

Zevende dan?

Taekwondo had dus snel een plek in zijn hart veroverd. Maar hij wilde om nog één specifieke reden graag doorgroeien in de Koreaanse krijgskunst. Eric:“Bij die andere vechtsporten had ik niet het gevoel dat ik mijn hele pad had afgewerkt. Dat wilde ik bij taekwondo wel absoluut doen. In 1994 heb ik mijn zwarte gordel gehaald en toen vroeg Dirk Smets mij of ik interesse had om trainer te worden. In 2006 is de club omgevormd tot een VZW door Philippe Mathieu, Jan Van Eeckhoven en mezelf en ben ik hoofdtrainer geworden. Ondertussen heb ik ook mijn zesde dan. Of er nog een zevende dan komt? Normaal zou ik volgend jaar voor mijn zevende dan kunnen gaan. Dan ben ik 56 jaar. Gaat dat nog lukken? (mijmert) Ik heb er eigenlijk wel zin in”, vertelt Eric.

Zuid-Korea in een notendop

Anno 2021 draait Chon Ji Schilde met een gemiddelde van 55 à 60 leden. Eric: “In onze club wordt  taekwondo hoofdzakelijk vanuit een recreatieve basis beoefend. We doen alles wat taekwondo te bieden heeft. En als er iemand van de leden aangeeft ‘ik wil graag binnen x-aantal tijd competitie gaan doen in sparring of poomsae’ zullen we die persoon ook graag klaarstomen hiervoor. Geen probleem! Kortom, we spelen in wat de leden willen. De Koreaanse vechtsport Hapkido maakt ook een klein onderdeel uit van ons lessenpakket. Voor mensen die zich niet kunnen vinden in het trappen en het iets rustiger willen aanpakken. Dat vertaalt zich ook in onze leden. Met onze vier trainers geven we les aan mensen van 7 tot 70 jaar”, besluit Eric.

Recent nieuws

Zomerregeling

In juli en augustus schakelt het secretariaat over naar een zomerregeling. Ontdek hier wat dit net betekent.

Lees meer
Opleiding tot club-API in najaar 2022

Samen met de vechtsportfederaties organiseren we dit najaar opnieuw de opleiding tot club-API.

Lees meer
Club in de kijker Chin Dojang Menen

Voor de club in de kijker van de maand juni hadden we een babbel met hoofdtrainer Freddy Degryse van de club Chin Dojang Menen.

Lees meer
"Kers op de taart van 50 jaar taekwondo"

Grootmeesters Louis Michez en Saïd Boucham leggen op woensdag 15 juni hun examen voor negende dan af in Korea. Wij peilden naar de stress en het gevoel daags voor de grote dag.

Lees meer
Caroline Volders en Hanne Waerzeggers pakken ticket voor WK Taekwondo

TKDV-atleten Caroline Volders en Hanne Waerzeggers hebben een selectie op zak voor het WK Taekwondo voor junioren.

Lees meer
Aan de slag met verenigingswerk

Vanaf 1 januari 2022 ging het definitieve systeem rond verenigingswerk van start.

Lees meer
Loting A-klasse Open Poomsae Diest

De loting van de Open Poomsae Diest is bekend.

Lees meer
Loting BK Poomsae 2022

De loting voor de A-klasse is bekend.

Lees meer