Skip to main content

Club in de kijker: Academy Pyong Won

26

Mar 2021

Voor de club in de kijker van maart trokken we voor de tweede keer in deze reeks naar de provincie Limburg. In de stad Bilzen maakten we kennis met  de club met de lange maar zeer mooie naam Academy Pyong Won! Wij spraken af met hoofdtrainer Nathalie Schils. Een dame om u tegen te zeggen op vlak van taekwondo. Houder van een zesde dan, ex-sparringsatlete én zeer bedreven in poomsae.

Club info

Taekwondo maakt een belangrijk deel uit van het leven bij de familie Schils. Voor Nathalie Schils (46) kwam de taekwondokriebel er toen zij als 16-jarige tiener op zoek was naar een nieuwe hobby. Nathalie:“Samen met mijn broer Andy, die al eerder van taekwondo had geproefd, sloot ik mij aan bij de taekwondoclub Pyong Won van toenmalig hoofdtrainer Erik Mengels. Ik was meteen verkocht! Aanvankelijk focuste ik mij op sparring, in een later stadium ging ik mij meer richten op poomsae en het behalen van een hoge gordel.  Ondertussen kreeg ik ook de smaak van het training geven te pakken. In 2016 heb ik de fakkel van hoofdtrainer overgenomen van mijn broer Roald.  Mijn beide broers zijn ongeveer 10 jaar met succes hoofdtrainer geweest van onze club, wij zijn een echte familieclub", aldus Nathalie.

“All-round club”

“Pyong Won is de perfecte naam voor onze club”, vertelt Nathalie over de clubnaam die al sinds het ontstaan van de club meegaat. "Het mooie aan taekwondo is immers het uitgebreid aanbod aan mogelijkheden binnen deze sport, van sparring, poomsae, hosinsul tot breektechnieken, conditie en lenigheid. We proberen het aanbod binnen de club daarom ook zo uitgebreid mogelijk te houden.  Dankzij een hecht team van veelzijdige trainers, spelen we graag in op de vraag van onze leden als zij zich willen specialiseren, zonder echter het totaalplaatje uit het oog te verliezen.”  

Kleutertrainingen

Het valt ons op dat bij Academy Pyong Won kinderen al op zeer vroege leeftijd terecht kunnen op de club voor trainingen. Taekwondoles geven aan 4-jarigen, het lijkt ons een uitdaging? Nathalie: “We zijn een drietal jaar geleden gestart met trainingen voor kleuters en die zijn een groot succes. In deze lesjes staat veel bewegen en plezier beleven centraal, maar daarnaast is er uiteraard ook  aandacht voor de basisvaardigheden van taekwondo. We zien dat de kinderen die doorgroeien naar de volgende leeftijdsgroep (7 tot 12 jarigen) een mooie voorsprong hebben op de andere, missie geslaagd denk ik dan”, vertelt Nathalie. 

“Alles voor de glimlach”

Net als bijna elke andere hoofdtrainer geeft ze aan dat het niet vanzelfsprekend is om de jonge taekwondoïns op de club te houden als de volwassen leeftijd nadert. Nathalie:“Dat is inderdaad een uitdaging waar wij en veel clubs tegenwoordig denk ik mee te maken hebben en niet enkel binnen onze sporttak.  Een goede communicatie met alle betrokkenen is daarom zeer belangrijk.  Als we zien dat de leden met plezier komen trainen, dat we hen zien groeien, en ze hun doelstellingen proberen te halen, van welke aard deze ook zijn, dan zijn wij ook tevreden. Dat we dit coronatijdperk maar snel achter ons kunnen laten zodat we terug in normale omstandigheden kunnen trainen en ook terug de gezellige nevenactiviteiten kunnen organiseren.” hoopt Nathalie samen met iedereen van ons.

Bedankt voor het gesprek.  

Recent nieuws

Hoe zou het zijn met...Martijn Willemsen?

In de rubriek 'Hoe zou het zijn met...' spraken we ex-topsporter Martijn Willlemsen. Vandaag geeft hij zijn ervaringen door aan jonge atleten en gaat hij voluit voor een carrière in de academische wereld.

Lees meer
Corona-update 26 april 2021

Vanaf vandaag, 26 april, gaan er enkele versoepelingen van start. Ontdek hier wat dit concreet inhoudt voor je club.

Lees meer
Club in de kijker: Chon Ji Schilde

Voor de club in de kijker van april reizen we van het Limburgse Bilzen naar de provincie Antwerpen. In de mooie gemeente Schilde is daar al sinds jaar en dag de club Chon Ji Schilde gevestigd. Wij babbelden met hoofdtrainer Eric Ceunis over de rijke geschiedenis van de club, de nadruk op recreatieve sportbeoefening en gelukkige leden van 7 tot 70 jaar.

Lees meer
Webinar 'Blessurepreventie'

Op 27 mei staat er opnieuw een interessante webinar op de planning.

Lees meer
Hoe zou het zijn met...Karim Dighou?

Ex-topsportcoach Karim Dighou werkt en woont nu aan de andere kant van de wereld in Australië! Wij vroegen ons af hoe het met hem ging en namen contact op. Het relaas van die babbel vindt u hier.

Lees meer
Club in de kijker: Academy Pyong Won

Voor de club in de kijker van de maand maart maakten we een virtueel ommetje langs Academy Pyong Won in Bilzen. Wij spraken er met hoofdtrainer Nathalie Schils over all-round taekwondo, kidstrainingen en alles doen voor een lach op de gezichten te toveren.

Lees meer
Corona-update 25 maart 2021

Op 27 maart wordt een 'paaspauze' ingelast. Ontdek snel wat dit betekent voor jouw sportclub.

Lees meer
Corona-update 22 maart 2021

Vrijdag 19 maart werd er beslist om de huidige maatregelen opnieuw te verstrengen.

Lees meer