Skip to main content

Blijf in contact met uw leden via videobellen

19

Nov 2020

Het is ondertussen weer een tijdje geleden dat u alle leden van uw club nog samen in de dojang hebt gezien. Geen trainingen, wedstrijden, activiteiten, eetdagen etc. Toch kunnen we ook in deze tijden allemaal met elkaar in contact blijven op een veilige manier via videobellen. Voor wie nog niet zo vertrouwd is met videobellen helpen wij u graag op weg met een korte handleiding!

Leden informatie

Wat heb ik nodig? 

Ten eerste een smartphone, tablet, laptop of personal computer met internetverbinding. Daarmee begint alles. Om dat videogesprek te kunnen voeren, hebben beide partijen ook een beeldscherm, microfoon en luidsprekers nodig. Bij een smartphone of tablet zijn al die functies standaard in het toestel aanwezig. Bij een laptop meestal ook. Enkel bij een vaste pc kan het zijn dat u nog een en ander moet toevoegen. Heel handig is ook als u oortjes of een koptelefoon gebruikt tijdens een videogesprek. Hierdoor verstaat u uw correspondenten beter en verstaan zij u ook beter omdat de microfoon veel dichter bij de mond staat. 

Met wat kan ik dat doen?  

De bekendste en meest verspreide toepassingen om te videobellen zijn ongetwijfeld Skype en WhatsApp. Die laatste app kent vrijwel iedereen en heeft ook iedereen op zijn smartphone staan. Er zijn echter ook nog een reeks andere, min of meer populaire diensten: Zoom, Facebook Messenger, Google Houseparty, Microsoft Teams en Jitsi. Wij bekijken voor u de meest handige en populaire apps om te videobellen. 

Skype 

Skype is het meest bekend en quasi via alles bereikbaar. Op uw personal computer is Skype meestal standaard aanwezig als onderdeel van Windows 10. Skype is zeer goed geschikt voor videobellen wegens snel en kwalitatief. De kwaliteit is wel wat afhankelijk van de sterkte van uw internetverbinding, maar Skype gaat toch ook goed om met minder sterke lijnen. Wilt u op Sinterklaas een babbel doen met alle leden van uw taekwondoclub via Skype? Dat kan perfect. Bij Skype wordt u gevraagd om een account met gebruikersnaam aan te maken op basis van uw Windowsaccount, e-mailadres of telefoonnummer. Hiermee kunt u op alle apparaten op de toepassing inloggen. Daarna kunt u in het thuisscherm in de zoekbalk linksboven uw vrienden of familieleden vinden (via hun eigen naam, Skypenaam, e-mail of telefoonnummer) en ze toevoegen aan uw lijst. Hebben ze zelf nog geen Skypeaccount, dan kunt u ze een uitnodiging versturen met de optie ‘Vrienden uitnodigen’ links. Een videogesprek starten doet u door op de naam van een persoon uit uw contactenlijst te klikken en dan op het videocamera-icoontje bovenaan rechts.  

Whats App 

WhatsApp is er in eerste instantie voor smartphones en tablets (Android en iPhone). WhatsApp is wat gebruiksvriendelijker voor het voeren van getypte gesprekken (chats) en voor het maken en verzenden van foto's, afbeeldingen en video's. Voor een videogesprek moet u ook hier gewoon op een naam klikken en dan op het videocamera-icoontje. Met beide apps is het overigens ook mogelijk om groepen van vrienden of familieleden aan te maken en met meerdere personen tegelijk een videogesprek te voeren, waarbij iedereen in beeld is. Als u het erg druk hebt, kunt u soms ook gewoon een videoboodschap vooraf opnemen en verzenden.  

Microsoft Teams 

Wij op Taekwondo Vlaanderen vergaderen meermaals per week met Microsoft Teams. Puur professioneel is dit het beste platform om te videobellen. Via dit platform kunnen we tijdens onze gesprekken heel makkelijk de andere Office-mogelijkheden integreren en tijdens het gesprek Word, Excels en documenten bekijken. Nadeel als je via Teams gaat bellen met je leden is dat ze ook allemaal Office op hun toestel moeten hebben.  

Jitsi 

Een nieuwe speler op de markt van het videobellen en heel toegankelijk is Jitsi! We hebben het zelf geprobeerd en dit werkt inderdaad vlot en makkelijk. Meest opvallende voordelen: het is gratis en eenvoudig, je hebt immers geen account of speciale software nodig. Nog een voordeel van jitsi is dat het privacyvriendelijker is dan zijn concurrenten en je er ook een scherm kan mee delen. Heel handig als je je leden een document wilt tonen dat ze moeten invullen.  

Tips voor videobellen  

Breng uzelf goed in beeld. Kies daarvoor een plek met voldoende licht op uw gezicht en een neutrale achtergrond. Als u liever niet heeft dat uw correspondenten zien wat u thuis tegen de muur heeft hangen, kan u de achtergrond ook vervagen met Skype.  

Zet uw microfoon even uit (mute) als u niet aan het woord bent, zeker nuttig bij groepsgesprekken. 

Laat de andere deelnemer(s) uitspreken, zo vermijdt u chaos omdat er meestal wat vertraging op de lijn zit.  

Gebruik een headset in rumoerige omgevingen of om uw huisgenoten minder te storen.  

Overdrijf niet met videobellen. Kijken naar een scherm is véél vermoeiender dan een face-to-face gesprek. Na een uur videobellen, is de aandacht grotendeels weg en heb je een schermpauze nodig.  

Recent nieuws

Zomerregeling

In juli en augustus schakelt het secretariaat over naar een zomerregeling. Ontdek hier wat dit net betekent.

Lees meer
Opleiding tot club-API in najaar 2022

Samen met de vechtsportfederaties organiseren we dit najaar opnieuw de opleiding tot club-API.

Lees meer
Club in de kijker Chin Dojang Menen

Voor de club in de kijker van de maand juni hadden we een babbel met hoofdtrainer Freddy Degryse van de club Chin Dojang Menen.

Lees meer
"Kers op de taart van 50 jaar taekwondo"

Grootmeesters Louis Michez en Saïd Boucham leggen op woensdag 15 juni hun examen voor negende dan af in Korea. Wij peilden naar de stress en het gevoel daags voor de grote dag.

Lees meer
Caroline Volders en Hanne Waerzeggers pakken ticket voor WK Taekwondo

TKDV-atleten Caroline Volders en Hanne Waerzeggers hebben een selectie op zak voor het WK Taekwondo voor junioren.

Lees meer
Aan de slag met verenigingswerk

Vanaf 1 januari 2022 ging het definitieve systeem rond verenigingswerk van start.

Lees meer
Loting A-klasse Open Poomsae Diest

De loting van de Open Poomsae Diest is bekend.

Lees meer
Loting BK Poomsae 2022

De loting voor de A-klasse is bekend.

Lees meer