Skip to main content

Blijf in contact met uw leden via videobellen

19

Nov 2020

Het is ondertussen weer een tijdje geleden dat u alle leden van uw club nog samen in de dojang hebt gezien. Geen trainingen, wedstrijden, activiteiten, eetdagen etc. Toch kunnen we ook in deze tijden allemaal met elkaar in contact blijven op een veilige manier via videobellen. Voor wie nog niet zo vertrouwd is met videobellen helpen wij u graag op weg met een korte handleiding!

Leden informatie

Wat heb ik nodig? 

Ten eerste een smartphone, tablet, laptop of personal computer met internetverbinding. Daarmee begint alles. Om dat videogesprek te kunnen voeren, hebben beide partijen ook een beeldscherm, microfoon en luidsprekers nodig. Bij een smartphone of tablet zijn al die functies standaard in het toestel aanwezig. Bij een laptop meestal ook. Enkel bij een vaste pc kan het zijn dat u nog een en ander moet toevoegen. Heel handig is ook als u oortjes of een koptelefoon gebruikt tijdens een videogesprek. Hierdoor verstaat u uw correspondenten beter en verstaan zij u ook beter omdat de microfoon veel dichter bij de mond staat. 

Met wat kan ik dat doen?  

De bekendste en meest verspreide toepassingen om te videobellen zijn ongetwijfeld Skype en WhatsApp. Die laatste app kent vrijwel iedereen en heeft ook iedereen op zijn smartphone staan. Er zijn echter ook nog een reeks andere, min of meer populaire diensten: Zoom, Facebook Messenger, Google Houseparty, Microsoft Teams en Jitsi. Wij bekijken voor u de meest handige en populaire apps om te videobellen. 

Skype 

Skype is het meest bekend en quasi via alles bereikbaar. Op uw personal computer is Skype meestal standaard aanwezig als onderdeel van Windows 10. Skype is zeer goed geschikt voor videobellen wegens snel en kwalitatief. De kwaliteit is wel wat afhankelijk van de sterkte van uw internetverbinding, maar Skype gaat toch ook goed om met minder sterke lijnen. Wilt u op Sinterklaas een babbel doen met alle leden van uw taekwondoclub via Skype? Dat kan perfect. Bij Skype wordt u gevraagd om een account met gebruikersnaam aan te maken op basis van uw Windowsaccount, e-mailadres of telefoonnummer. Hiermee kunt u op alle apparaten op de toepassing inloggen. Daarna kunt u in het thuisscherm in de zoekbalk linksboven uw vrienden of familieleden vinden (via hun eigen naam, Skypenaam, e-mail of telefoonnummer) en ze toevoegen aan uw lijst. Hebben ze zelf nog geen Skypeaccount, dan kunt u ze een uitnodiging versturen met de optie ‘Vrienden uitnodigen’ links. Een videogesprek starten doet u door op de naam van een persoon uit uw contactenlijst te klikken en dan op het videocamera-icoontje bovenaan rechts.  

Whats App 

WhatsApp is er in eerste instantie voor smartphones en tablets (Android en iPhone). WhatsApp is wat gebruiksvriendelijker voor het voeren van getypte gesprekken (chats) en voor het maken en verzenden van foto's, afbeeldingen en video's. Voor een videogesprek moet u ook hier gewoon op een naam klikken en dan op het videocamera-icoontje. Met beide apps is het overigens ook mogelijk om groepen van vrienden of familieleden aan te maken en met meerdere personen tegelijk een videogesprek te voeren, waarbij iedereen in beeld is. Als u het erg druk hebt, kunt u soms ook gewoon een videoboodschap vooraf opnemen en verzenden.  

Microsoft Teams 

Wij op Taekwondo Vlaanderen vergaderen meermaals per week met Microsoft Teams. Puur professioneel is dit het beste platform om te videobellen. Via dit platform kunnen we tijdens onze gesprekken heel makkelijk de andere Office-mogelijkheden integreren en tijdens het gesprek Word, Excels en documenten bekijken. Nadeel als je via Teams gaat bellen met je leden is dat ze ook allemaal Office op hun toestel moeten hebben.  

Jitsi 

Een nieuwe speler op de markt van het videobellen en heel toegankelijk is Jitsi! We hebben het zelf geprobeerd en dit werkt inderdaad vlot en makkelijk. Meest opvallende voordelen: het is gratis en eenvoudig, je hebt immers geen account of speciale software nodig. Nog een voordeel van jitsi is dat het privacyvriendelijker is dan zijn concurrenten en je er ook een scherm kan mee delen. Heel handig als je je leden een document wilt tonen dat ze moeten invullen.  

Tips voor videobellen  

Breng uzelf goed in beeld. Kies daarvoor een plek met voldoende licht op uw gezicht en een neutrale achtergrond. Als u liever niet heeft dat uw correspondenten zien wat u thuis tegen de muur heeft hangen, kan u de achtergrond ook vervagen met Skype.  

Zet uw microfoon even uit (mute) als u niet aan het woord bent, zeker nuttig bij groepsgesprekken. 

Laat de andere deelnemer(s) uitspreken, zo vermijdt u chaos omdat er meestal wat vertraging op de lijn zit.  

Gebruik een headset in rumoerige omgevingen of om uw huisgenoten minder te storen.  

Overdrijf niet met videobellen. Kijken naar een scherm is véél vermoeiender dan een face-to-face gesprek. Na een uur videobellen, is de aandacht grotendeels weg en heb je een schermpauze nodig.  

Recent nieuws

Corona-update 27 juni

Vanaf 27 juni startte de zomerversoepelingen. We lijsten de belangrijkste zaken voor jullie hieronder kort op per leeftijd.

Lees meer
Club in de kijker: Mudukwan Academy

In juni zetten we voor u de club Mudukwan Academy uit Brussel in de kijker! Wij spraken met hoofdtrainer Moustapha Akkouh. Een man die dag in, dag uit met olympisch taekwondo bezig is op alle niveaus.

Lees meer
Afscheidsinterview Nicholas Corten

Nicholas Corten heeft een punt gezet achter zijn topsportloopbaan! Samen met Taekwondo Vlaanderen blikt hij nog één keer terug op zijn afscheid.

Lees meer
Corona-update 9 juni

Vanaf woensdag 9 juni gaan de volgende versoepelingen in. Maar wat betekent dit voor jouw club?

Lees meer
Hoe zou het zijn met...Salaheddine Bensalah?

In de rubriek 'Hoe zou het zijn met...' spraken we met ex-topsporter Salaheddine Bensalah. De ex-jeugdkampioen uit Antwerpen staat binnenkort voor de klas en geeft ook training bij zijn moederclub Taekwondo Progress Antwerpen.

Lees meer
Infosessie G-sport in mijn club

Tijdens deze infosessie geven we meer informatie over G-sport in de club, de G-sport-werking van TKDV en ons heuse G-sport project!

Lees meer
Interview met Hanne Jacobs van AWEL vzw

Taekwondo Vlaanderen, KTA Taekwondo en Range Sports sloegen de handen in elkaar voor de organisatie van de Online Belgian Open Taekwondo. Een deel van de opbrengst ging naar de vzw AWEL. Waarom net dat goede doel werd gekozen, leest u in dit artikel!

Lees meer
Club in de kijker Kukkiwon Bredene

In mei zetten we de West-Vlaamse club Kukkiwon Bredene in de kijker. Hoofdtrainer Shane Vermet (33) nam die functie destijds op toen hij amper 18 jaar was. Een unicum in het Belgische taekwondo.

Lees meer