Dag Vera, de Online Belgian Open Poomsae staat voor de deur. U neemt deel als scheidsrechter. Hoe gaat dat concreet in zijn werk?
“Het is een behoorlijk technisch verhaal. In totaal hebben we tijdens zo’n online event drie schermen voor onze neus open staan. Op één scherm volgen we de poomsaes die alle scheidsrechters op hetzelfde moment voor ogen krijgen - in welke tijdszone ze zich ook bevinden - op een ander scherm kunnen de actieve scheidsrechters chatten en videobellen met elkaar en dan is er nog een derde scherm, de smartphone waarmee we de punten toekennen. Door de vele schermen, kunnen Louis (echtgenoot Louis Michez) en ikzelf niet op hetzelfde moment actief zijn.”
Naast technisch moet het ook behoorlijk vermoeiend zijn?
“Dat kan je wel stellen. De scheidsrechters moeten om 8 uur in de ochtend klaar zitten voor hun PC. Tussen de verschillende categorieën volgt telkens een kleine pauze, en s'avonds zit het erop. Acht uur arbitreren achter je computerscherm, ik moet je niet vertellen dat het vrij belastend en moeilijk is. Je hebt ook geen 3D-zicht achter een computerscherm hé. De eerste keer dat ik dit deed, was het serieus wennen, maar eens je vertrokken bent, is het wel ok. Er wordt ook een reservescheidsrechter aangeduid voor als iemand technische problemen ondervindt of om één of andere reden uitvalt.”
Voor jullie scheidsrechters is het anders werken. Maar ook voor de deelnemers zijn de online competities een totaal ander gegeven dan een real-life tornooi?
“Klopt. Er zijn voor – en nadelen. Een groot voordeel in deze tijden is dat de poomsae-atleten wereldwijd hun sport kunnen blijven beoefenen en zich daarbij niet moeten verplaatsen, laat staan het risico lopen om zich ergens te besmetten. Prachtig ook omdat je nu een tornooi hebt met mensen uit letterlijk héél de wereld met lage instapkosten. Nergens zijn er zoveel nationaliteiten, dan op een onlinetornooi. Maar er is natuurlijk ook een keerzijde van de medaille. Een online-tornooi geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Je kan je poomsaes opnieuw opnemen als je een foutje hebt gemaakt. Plus, de druk van de toeschouwers, van te moeten presteren op dat eigenste moment - al heb je net dan misschien een slechte dag - valt grotendeels weg. Je mist ook de sfeer van een tornooi omdat je geen babbeltje kan slaan met andere coaches of atleten. Conclusie: het is een goed alternatief en een goede oefening tijdens Covid, maar er gaat toch niets boven een echt tornooi.”
Succes ermee!
"Mag ik daar nog iets toevoegen? Ik wil graag vanwege de Poomsae commissie van Taekwondo Vlaanderen al onze Belgische deelnemers héél veel succes wensen voor de Online Belgian Open Poomsae."
Genoteerd! Bedankt voor het interview!