Skip to main content

Krijgskunst en olympisme

Taekwondo

Taekwondo is een krijgskunst die zijn oorsprong vindt in Zuid-Korea. Taekwondo betekent letterlijk 'de weg van vuist en voet'. De moderne beoefening van taekwondo splitst zich op in vier onderdelen (kyorugi, poomsae, hosinsul, kyokpa) waarvan kyorugi (één tegen één gevecht), de meest bekende variant is die sinds 2000 op het officiële programma van de Olympische Spelen staat. 

Geschiedenis

Taekwondo als verdedigingssport werd ontwikkeld vanaf 1945 door Zuid-Koreaanse krijgskunstenaars die ervaring hadden opgedaan in de oude Zuid-Koreaanse krijgskunsten als Subak en Taekkyon. Zij werden hierbij beïnvloed door de krijgskunst uit hun buurlanden China en Japan. Taekwondo werd geboren begin jaren 50 toen de leden van de vijf oorspronkelijke Kwans besloten hun krachten te bundelen binnen één stijl.

Disciplines

Taekwondo als krijgskunst spitst zich op in vier verschillende onderdelen:

  • Kyorugi of vrij gevecht: een gevecht tussen twee atleten, met als doel de tegenstander te overwinnen door meer punten te scoren binnen een bepaalde tijd.
  • Poomsae of stijlfiguren: een gevecht tegen een denkbeeldige tegenstander. Stijlfiguren die moeten gelopen worden in een vast patroon tegen een ingebeelde tegenstander.
  • Hosinsul of zelfverdediging: hier worden technieken gebruikt om het eigen lichaam te verdedigen. De aanval kan op een gewapende of ongewapende manier gebeuren.
  • Kyokpa of breektechnieken: het breken van een voorwerp met een bepaalde techniek. De breektest is een dankbaar onderdeel voor demonstraties.

De waarden van taekwondo

Een krijgskunst (Martial Arts) of vechtkunst verwijst naar diepgewortelde waarden. Vechtkunsten zijn al zeer oud. Taekwondo als vechtkunst berust op zichzelf verdedigen tegen een fysieke aanval waarbij de techniek primeert, niet de fysieke kracht. Taekwondo als krijgskunst is meer dan sport; het is een totaalconcept en een levenswijze. "Tae" betekent voet, "kwon" staat voor vuist en "do (=tao)" verwijst naar de weg, de levenswijze, en is een essentieel begrip in taekwondo. Het uiteindelijke doel van taekwondo is dan ook "de best mogelijke mens te worden die je kan zijn via het trainen van het totale lichaam".

WT en ITF 

Er zijn wereldwijd twee verschillende soorten taekwondo: World Taekwondo (de stijl die boefend wordt door de clubs aangesloten bij Taekwondo Vlaanderen en ook olympisch is) en de stijl van International Taekwondo Federation. 

Olympisme

De meest bekende taekwondo-discipline sparren (één tegen één gevecht) staat sinds Sydney 2000 op het officiële programma van de Olympische Spelen. Op de Olympische Spelen zijn er in tegenstelling tot de Europese - en wereldkampioenschappen ook slechts vier gewichtscategorieën per geslacht. Huidig Technisch Directeur Topsport Laurence Rase nam als eerste Belg deel aan de Olympische Spelen van Athene 2004. Jaouad Achab en Raheleh Asemani volgden in haar kielzog met een deelname aan de Spelen van RIO 2016. Beiden behaalden een vijfde plaats.