Skip to main content

Open Hanmadang

 

Open Hanmadang

Taekwondo Vlaanderen wil de komende jaren 'Hanmadang' terug op de kaart zetten in Vlaanderen. Dit door jaarlijks een 'Open Hanmadang' te organiseren in samenwerking met een partner. Tijdens deze dag is iedereen, van beginner tot gevorderde, welkom en kan tegen een zacht prijsje deelnemen aan deze competitie.

 

Wat is hanmadang?

Hanmadang staat voor feest, voor festival en goede sfeer. Kortom een plek waar alle mensen met een hart voor taekwondo elkaar kunnen ontmoeten en een leuke dag beleven.

U vraagt zich misschien meteen weer af? Wat houdt een Hanmadangtornooi dan in? Wel heel simpel: zowat alles uit het taekwondo op kyorugi na! Poomsae natuurlijk, individueel, paar of in ploeg, krachtbreektesten, allround-breektesten, zelfverdediging, recordingcontests (plankjes zo hoog, zo ver en zo veel mogelijk breken) en teamcompetities. Kortom, spektakel troef! 

Ontdek hieronder alle disciplines:

Poomsae 

Hoeven we dit nog uit te leggen aan onze lezers? Natuurlijk niet. Het gevecht tegen de denkbeeldige tegenstander volgens een gedefinieerd patroon van defensieve en aanvallende bewegingen.  

Creative poomsae

In deze discipline mogen de deelnemers zelf een poomsae samenstellen, aangevuld door een aantal verplichte technieken die moeten getoond worden. Voor de creatievelingen onder ons!

Taekwondo aerobics

Dit is te vergelijken met een creatieve poomsae, maar ook taekwondotechnieken worden afgewisseld met aerobic. Ook hier zitten een aantal verplichte technieken in die moeten getoond worden.

Breektesten 

Een van de meest spectaculaire disciplines van de krijgskunst taekwondo. De kyopka kan men onderscheiden in drie verschillende soorten. De krachtbreektesten zijn de meest bekende. Zoveel mogelijk planken breken met één slag of trap is het opzet. Ook snelheidsbreektesten zijn een vast onderdeel in de hanmadang. Er wordt getracht zoveel mogelijk plankjes te breken binnen een beperkte tijd. Last but not least zijn er de special techniques breektesten waarbij men binnen een bepaalde tijd zo spectaculair mogelijk plankjes moet breken.  

Zelfverdediging 

Of Hosinsul natuurlijk. Hosinsul wordt in het taekwondo vaak ondergeschikt bekeken, terwijl het wel een wezenlijk onderdeel uitmaakt van taekwondo als krijgskunst. Daarom mag het uiteraard niet ontbreken op een Hanmadang-tornooi. Een jury geeft punten hoe de taekwondoïn de aanvallen van zijn/haar tegenstander afweert.  

Team demo

Hier wordt binnen een bepaalde tijd een echte demo getoond door een heel team. De demo bestaat uit een verplichte combinatie van hoger vermelde onderdelen.