Skip to main content

Olympisch sparren

 

Als Laura Roebben speciaal voor ons opdaagt in haar wedstrijdoutfit ziet ze er behoorlijk ingepakt uit. Roebben: “Onder mijn dobok (taekwondopak) draag ik scheenbeschermers, armbeschermers en een toque (bescherming edele delen). Voorts ook nog handschoenen en een mondstuk. Boven mijn pak draag ik een elektronisch pantser en op mijn hoofd de elektronische helm. De zogenaamde voetjes zijn sokken met magneetjes op de bovenkant en de onderkant. Als die hard genoeg in contact komen met de magneetjes op het pantser of de helm, scoor je punten! Bij de jeugd en de lichtgewichten is de minste registratie van een trap al goed voor punten. Hoe hoger het gewicht, hoe groter de impact moet zijn voor er punten op het scherm verschijnen.”

Punten scoren

“Een wedstrijd bij de senioren duurt drie maal twee minuten. Bij de jeugd is dat 3 x 1,5 minuut”, vertelt Laura. “Een wedstrijd kan je op verschillende manieren winnen. Het doel is om meer punten te scoren dan je tegenstander. Die punten kan je verdienen met verschillende soorten trappen maar ook met een gestrekte vuiststoot. Een trap op het elektronische pantser levert je twee punten op, een gedraaide trap op het pantser vier punten. Een trap op het hoofdmasker levert drie punten op, een gedraaide trap op het masker vijf punten. Uiteraard ziet de elektronica het niet als je een gedraaide trap uitvoert. De extra punten hiervoor tellen de scheidsrechters er manueel bij. Een correct uitgevoerde vuiststoot wordt ook manueel geregistreerd en levert één punt op.” 

De elektronica is baas

“Een taekwondowedstrijd wordt geleid door drie scheidsrechters: één hoofdscheidsrechter en twee hoekscheidsrechters, maar eigenlijk is de elektronica de grote baas in onze sport”, zegt Laura Roebben met een glimlach. “Trap je correct en hard genoeg op het pantser en de treffer komt niet op het scorebord, dan heb je brute pech! De coach kan de Instant Video Replay inroepen voor verschillende zaken. Zoals onder andere het overschrijden van de grenslijn, trappen na een val, bestraffing van de eigen atleet, fouten in het tijdbeheer. Heeft de coach het bij het rechte eind, dan krijgt hij zijn kaart terug. Indien niet, ben je de kaart definitief kwijt.”

Winnen...én toch verliezen

Roebben: “Bij taekwondo kan je ook op verschillende manieren als winnaar van een partij worden uitgeroepen. Als het na de reguliere speeltijd nog steeds 0-0 is, volgt een verlenging. Bij ons beter bekend als het Golden Point. Wie de eerste treffer scoort in die extra ronde, wint meteen de wedstrijd. Is het na afloop van de verlenging nog steeds 0-0? Dan wint de atleet die de meeste trappen liet registreren op het pantser, maar die geen punten opleverden. Als het dan nog niet geweten is, wint diegene met de minste strafpunten. Je kan ook een wedstrijd verliezen en toch meer punten hebben dan de tegenstander. Dat komt door de gam-jeoms, de strafpunten! Die krijg je voor allerlei inbreuken tegen de regels. Als je er tien verzamelt, dan wint de tegenstander. Al sta je ruim voor in de wedstrijd.” 

Octagonaal of vierkant veld

“Op de grote events zoals de Olympische Spelen of de EK’s of WK’s wordt enkel nog gevochten op de achthoekige velden (8 meter doorsnee, nvdr). Maar op de wereldbekers en kleinere toernooien zijn de vierkante velden (10 x 10 meter) ook nog toegestaan. Dat kleinere octagonale veld hebben ze in het leven geroepen om het spektakel te verhogen. Het is nog een vrije jonge olympische sport en de regels veranderen voortdurend. Allemaal met het oog op meer spektakel. Je mag je tegenstander tegenwoordig bijvoorbeeld ook duwen en pogingen om het gevecht te ontwijken, worden makkelijker bestraft met strafpunten. Een goede evolutie.”