Taekwondo & Respect

Het jaar 2015 stond voor Taekwondo Vlaanderen in het teken van respect. Taekwondo mag dan wel een razendsnel groeiende sport zijn, respect is en blijft de hoofdpijler van de sport.  Zonder respect zou taekwondo nooit de sport geworden zijn die vandaag op het officiële olympische programma staat en door miljoenen mensen ter wereld beoefend wordt. Maar wat betekent dat nu concreet ‘taekwondo en respect’?

“Ik wou dat ik taekwondo kon. Dan kon ik iedereen verslaan in een gevecht.” Ziehier één van de grootste misverstanden die leven over taekwondo en Oosterse vechtsporten in de brede zin van het woord. Helemaal het tegenovergestelde wat de filosofie van taekwondo ons wil bijbrengen. Gelukkig hebben de meesten die beginnen met taekwondo snel door dat ze voor het bovenstaande motief weinig te zoeken hebben op een taekwondoclub.  Respect in een taekwondoclub, dat is meer dan een buiging voor een wedstrijd. Respect in taekwondo is beleefdheid, bescheidenheid, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en een sterke geest!

Beleefdheid

Taekwondo heeft een sterke militaire achtergrond. Als je grasduint in de geschiedenis van de sport zie je dat de Hwarang (een elitegroep van jonge strijders in het Korea rond de tiende eeuw, nvdr) toen al krijgskunsten gebruikten om zich te verdedigen. Hun erecode was: dien je meerdere, dien je ouders, vertrouw je vrienden, geef nooit op in een gevecht en doodt alleen iemand als je echt niet anders kan. Uiteraard moet je dit plaatsen in de tijdsgeest. Toch herkennen we nog veel raakvlakken met de moderne geboden van taekwondo:

  1. Wees loyaal aan je land
  2. Respecteer je ouders
  3. Wees trouw aan je echtgenoot
  4. Wees trouw aan je vrienden
  5. Respecteer diegenen die ouder zijn
  6. Respecteer uw leraren
  7. Neem geen leven als het niet moet
  8. Heb een sterke geest
  9. Wees trouw aan je school
  10. Iets dat je begint moet je ook afmaken

Het mag duidelijk zijn dat trouw en respect hier een hoofdrol opeisen

Bescheidenheid

Hoe ga je om met anderen? Met andere taekwondoins?  Al ben je beter in taekwondo dan iemand anders, hierover opscheppen is uit den boze. Blijf altijd jezelf en wees eerlijk en nederig. Zo toon je respect en zal je respect verdienen.

Doorzettingsvermogen

Ook doorzettingsvermogen is een teken van respect in taekwondo. Daag jezelf uit om beter te worden. Dag na dag. Jaar na jaar. Het streven naar meer fysieke en mentale kracht is van groot belang. En ook hier: als je aan iets begint, maak het af! Ga voor én tot het uiterste. De beloning zal volgen.

Zelfbeheersing

Hyperbelangrijk in taekwondo en de Oosterse filosofie. Het zal je niet alleen in de sport maar in je hele leven vooruit helpen. Je hebt controle over jezelf, je hebt je leven in handen. Driftbuien, boosheid, uitbarsten in stressituaties,… Het is je allemaal vreemd. Dan ben je een echte taekwondoin.

Een sterke geest

De laatste pijler van respect is misschien wel de belangrijkste: een sterke geest! Je gelooft dat je alle situaties de baas kan. Als je in zwaar weer verkeert, kan je de situatie nog overzien en zal je rustig de problemen stuk voor stuk aanpakken. Niet alleen handig in de dojang, ook in het dagelijkse leven. Zo zal je kunnen genieten van het leven met al zijn mooie en minder mooie kanten.

Op de nieuwjaarsreceptie werd het nieuwe logo van een jaar in het teken van ‘Taekwondo en Respect’ officieel voorgesteld. Neemt u als club initiatieven rond taekwondo en respect? Wat betekent respect voor jullie? Laat het ons weten via administratie@taekwondo.be en wie weet staat uw club en uw verhaal in de volgende editie van Taekwondo Contact.

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15